Няма да има видеовръзка с украинския президент Зеленски на фестивала в Сан Ремо. Вместо това, неговото послание ще бъде прочетено от водещия Амадеус. Това съобщи на пресконференция директорът на Rai 1 Стефано Колета, цитиран от агенция АНСА.

В съгласие с посланика на Украйна в Италия е решено водещият да прочете обръщението на украинския лидер. По-рано беше планирано украинския президент да отправи видеопослание към италианците в последната вечер на шоуто в събота, 11 февруари.

Според тв водещият Бруно Веспа Зеленски лично е настоявал за това си участие, като е изтъквал речите си на други големи културни събития, като филмовия фестивал във Венеция.

Медии в Италия готвят голямо огорчение за Зеленски

Участието на Зеленски предизвика полемика и протести в Италия. Редица видни политици изразиха своето несъгласие, включително вицепремиерът и Матео Салвини и бившият премиер Силвио Берлускони.

Появи си е онлайн петиция срещу неговото участие, подписана от близо 100 хил. души.

"Драмата, която преживява в момента в Украйна не е нищо повече от епилог на един много по-дълъг конфликт в Донбас, за който най-големите държави от НАТО имат голям принос", се казва в петицията срещу изказването на Зеленски на известния музикален фестивал.

Сред организациите подкрепили акцията са "Фронтът на несъгласните", партията "Суверенната и народна демокрация" (бивша суверенна и народна Италия), "Единна Италия", както и много обществтеници и културни дейци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук