Aлек Болдуин и продуцентът на филма Rust са били официално обвинени в съдебни документи, подадени от ръководителя на сценария на проекта.

Мами Мичъл, която работи на снимачната площадка на филма, се обажда на 911, след като Алек Болдуин стреля с пистолет по време на снимките и убива операторката Халина Хътчинс и ранява режисьора Джоел Соуза. В съдебните документи, цитирани от People, Мичъл твърди, че тя също е била ранена по време на стрелбата и в момента съди актьора и част от екипа за нападение, нарочно причиняване на емоционален дистрес и умишлено причиняване на вреда.
 
По време на пресконференция в сряда Мичъл и адвокатката ѝ Глория Алфред говориха с репортери относно обвиненията. Мами казва, че никога няма да забрави какво се е случило във фаталния ден на снимачната площадка на Rust.

„Постоянно си преживявам стрелбата и звука от пистолета. Депресирана съм, не се чувствам защитена, имам чувството, че във всеки един момент нещо може да се случи на мен или на хората, които стоят близо до мен“, казва Мичъл. Тя допълва, че трагедията е изсмукала радостта от живота ѝ.
 
„Загубих и нов приятел, който беше невероятен и уникален човек, както и бъдещ съдружник. Халина беше жена, която говореше на същия кино език като мен и аз се чувствам ограбена след нейната загуба“, казва още Мичъл.
 
Адвокатката Глория Алфред също направи изявление, в което обяснява каква жалба е подала в съда. В документите пише, че на 21 октомври 2021 година Алек Болдуин е стрелял със зареден пистолет, който убива Халина Хътчинс, ранява Джоел Соуза и причинява емоционални и физически наранявания на Мами Мичъл, която е била близо до случващото се.