Коронавирусът не е първата ужасна болест, с която човечеството се е налагало да се сблъска. Едрата шарка, бубонната чума, морбили или холера - епидемиите от тези заболявания са отнели милиони животи в историята на човечеството. 

Те са помитали цели градове от лицето на земята, влияли са на геополитиката, икономиката и обществото. Но жаждата за секс не е била подчинена дори на тях. По някаква причина хората не са спирали да посещават бани и бардаци и дори са правили секс в гробищата.

Страсти в банята

Навикът да ходят до банята е бил основният прерогатив на жителите на Римската империя. Дори въпреки страшната чума на Юстиниан, която бушува в света в продължение на два века (от 541 до 750 г. пр. н. е.), баните в Рим почти не се затварят. Римските бани са били място, където винаги е имало топла и студена вода и сапун, а посещението им се е считало за задължително за болния човек. Твърдяло се, че това допринасяло за бързото възстановяване на пациента.



Култът към "чистотата" обаче била не само хигиената. В баните ходели да си поговорят и да се отпуснат. И желанието да прекарват времето си там само се възприемало като знак за не само лоши маниери, но и на злонамерени намерения. Релаксацията била улеснена и от обикновената проституция.

Влизането в интимност с почти всеки, който ти попадне, се считало за толкова нормално, колкото за съвременния човек да си мие зъбите. И такива отношения не зависели от пола. За патрициите и свободните граждани на Рим основното било да поддържат социалния си статус. Много лесно било да се опозориш - да влезеш в отношения с жена от собствената си социална класа. За сексуални удоволствия се считали подходящи момичета или момчета от по-нисък клас. Като правило в тази роля влизали роби или проститутки.

Масови оргии в чест на боговете

Масовите оргии обаче били много по-популярно развлечение на древните римляни. Те били провеждани в чест на богинята Венера. Въпреки крайната еманципация на римското общество, провеждането им извън стените на храмовете било забранено. Но „това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на бика“ и затова някои владетели правили изключения за себе си. Най-известният от тях е Гай Юлий Цезар Август Германик. Неговите поразителни „забавления“ са добре показани в известния филм „Калигула“ от Тинто Брас.

Секс на гробището

Сексът с жени и мъже с леко поведение служил на гражданите на Рим не само на обществени места. Най-ниската каста обслужвала "клиенти" дори на гробищата. Такива проститутки се наричали бюсти (от лат. Busta - гробница) и не било трудно да ги намерите. Повечето римски „сексуални работници“ носели сандали с надписа Sequere me (лат. - следвай ме). Разхождайки се по пясъчните улици, те нарочно оставяли „рекламни послания“ за своите клиенти.



Модата за „гробищни оргии“ се възражда в Европа много векове по-късно, по време на Черната чума, която обхваща Европа през XIV век. Луди в буквалния и образния смисъл, хората се опитвали да намерят спасение във всичко. Някой на фона на католическата пропаганда се присъединявал към църковната инквизиция, която изгаряла и измъчвала „порочни жени“ като вещици. И някой намирал утеха в тяхната компания точно в гробищата. Такова необичайно място служило за проститутките и „отхвърлените“ като убежище. Неслучайно речникът на средновековния историк Чарлз Дюканж дава интерпретация на латинската дума cimeterium, която е преведена на френски със значението на „гробище“ като „убежище около църквата“.

Вдъхновени от езически култове, хората се събирали точно в близост до разкопаните гробове. С тези странни обреди те се опитвали да победят смъртта.

Нюйоркска адаптация на секса по време на чума

"Партньор на себе си" - подобна реклама бе пусната по време на избухването на коронавируса от Министерството на здравеопазването в Ню Йорк.



Градските власти казаха, че "вие сте най-надеждният си сексуален партньор". Според тях „мастурбацията“ не допринася за разпространението на CoViD-19, особено ако „миете ръцете си (и всякакви секс играчки) със сапун и вода поне 20 секунди преди и след секса“.

За тези, които живеят сами или предпочитат онлайн запознанства, американските лекари също намериха съвет: „Видео запознанства, интимни SMS (англ. - sexting) или запознанства в секс чатове може да са добра възможност“.

Превод: БЛИЦ