Сенатът на САЩ прие законопроект, който ще защити еднополовите бракове, мярка, предприета в отговор на притесненията, че Върховният съд може да отмени решение от 2015 г., което ги легализира в цялата страна, предаде "Ройтерс".

Законопроектът, който изисква федералното правителство да признае брака, ако е законен в щата в който е сключен, има за цел превантивно да защити потърпевшите, ако Върховният съд предприеме действия срещу еднополовите бракове.

Той обаче няма да забрани на щатските власти да блокират еднополови или междурасови бракове, ако Върховният съд им е разрешил да го направят.

"Гардиън" уточнява, че въпреки че законът за зачитане на брака няма да кодифицира решение на Върховния съд от 2015 г., което направи еднополовите бракове законни в цялата страна, той ще изисква от щатите да признаят всички бракове, които са били законни, когато са сключени, включително в други щати.

Междурасовите бракове също ще бъдат защитени, като от щатите се изисква да признават законните бракове независимо от "пол, раса, етническа принадлежност или национален произход".

"Днес дългият, но неумолим поход към по-голямо равенство напредва", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър в изявление.

"С приемането на този законопроект Сенатът изпраща послание, което всеки американец трябва да чуе: без значение кой сте или кого обичате, вие също заслужавате достойнство и равно отношение пред закона."

Когато през юли Върховният съд отмени конституционната защита на абортите, върховният магистрат Кларънс Томас изказа мнение, че съдът трябва да обмисли отмяната и на други прецеденти, защитаващи личната свобода, включително и решението от 2015 г. за узаконяването на еднополовите бракове.


Законопроектът беше приет с 61 срещу 36 гласа при необходими за приемане 60 гласа. Дванадесет републиканци се присъединиха към 49 демократи в подкрепа на законопроекта. Един демократ отсъстваше, както и двама републикански сенатори.


Както БЛИЦ съобщи по-рано подобен законопроект беше приет от Камарата на представителите тази година с подкрепата на 47 републиканци и всички демократи. Камарата ще трябва да одобри версията на Сената, преди да бъде изпратена на президента Джо Байдън.


Демократ номер 2 в Камарата на представителите Стени Хойер каза пред репортери, че Камарата вероятно ще разгледа версията на законопроекта на Сената следващата седмица.


Според Бюрото за преброяване на населението в САЩ има около 568 хил. еднополови двойки, сключили брак.