През последните няколко дни мрежата буквално прегря от това уникално видео, на което упорита риба пречи на гмуркач, а отстрани изглежда, че настоява за целувка. Всъщност зад тази картина стои трогателна история за приятелство между риба и човек, което продължава повече от 30 години.

В кадър са морска риба, известна като кобудай, чието име е Йорико, и пазачът на шинтоистки храм в подводния парк Хасама в Татеяма, Япония, Хироюки Аракава, пише Men's Journal. В 20-секундното видео водолазът удря черупка в бетонна плоча, докато голямата риба продължава да се опитва да го блъска с глава. 

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино

Когато съдържанието на черупката е извадено, мъжът го хвърля на рибата, която лакомо го грабва.

This fish is cracking me up pic.twitter.com/TNVpSMcdXe

— QENNY Electrified ???????????? (@AKBrews) May 25, 2023

 

Историята на Йорико и Хироюки нашумя през 2017 г. По това време тяхното приятелство е продължавало 25 години. За първи път гмуркачът видял кобудая пред портите на подводен храм. Голямата риба с дебели вежди изглеждала болна и изтощена. 

Аракава се заел да я лекува и храни, пише glasnews.bg.

Десет дни по-късно Йорико се почувствала по-добре, но по това време двойката вече била неразделна. Тяхната връзка само се засилила през годините и Аракава остава най-близкият спътник на кобудая, да не говорим за единствения човек, когото тя си позволява да целува.

Интересното е, че по същото време, когато тяхната история стана известна, проучване, публикувано от учени от Оксфордския университет във Великобритания и Университета на Куинсланд в Австралия, установи, че рибите наистина разпознават човешки лица. 

„Учените представиха на рибите две изображения на човешки лица и ги научиха да изберат едно от тях, като изплюват потоци вода към това изображение. Те показаха на рибата изображението на лицето, което искаха рибата да разпознае, и куп нови лица. До 44 нови.

Рибите могат да изберат правилното познато лице в 81% от случаите“, каза д-р Кейт Нюпорт, научен сътрудник в катедрата по зоология в Оксфордския университет и съавтор на изследването, пред CNN.