Южна Корея днес предупреди за риска Пхенян да се опита да убие дезертьори в отговор на серията от бягства на севернокорейски служители в последно време, предаде БТА, цитирайки АФП. В навечерието на започващите американско-южнокорейски маневри, които всяка година водят до засилване на напрежението на полуострова, министерството на националното обединение в Сеул заяви, че има вероятност Пхенян да извърши провокации.
Представител на министерството, пожелал анонимност, коментира пред журналисти, че дезертьорството, оповестено тази седмица, на втория по ранг в посолството на Северна Корея във Великобритания Тхе Йон-хо поставя Пхенян в много трудна ситуация.

"Предвид характера на (севернокорейския ръководител) Ким Чен-ун ситуацията е много опасна", каза той. "Много е вероятно Северна Корея да направи няколко опита да възпрепятства други дезертьорства и всякакво вълнение сред населението", добави министерският представител. Той посочи риска от опити за убийство или атентат срещу отстъпниците, живеещи в Южна Корея, или възможни опити за отвличане на южнокорейци.

Пхенян настоя днес да бъдат върнати на негова територия десетината служители на севернокорейски ресторант в Китай, избягали през април според Юга и отвлечени според Севера, съобщи АФП. Това е първата официална реакция на Северна Корея, откакто Сеул обяви във вторник, че въпросните севернокорейци, повечето жени, вече са свободни да се установят в Южна Корея.