Северна Корея отчита за пети пореден ден над 200 000 нови пациенти с треска, след като наскоро за пръв път призна за епидемия от коронавирус на територията си, съобщи южнокорейската осведомителна агенция Йонхап, като се позова на севернокорейската телевизия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

За последното денонощие в КНДР са регистрирани най-малко 219 030 души със симптоми на треска и с това общият брой на тези случаи става 2 460 640, съобщи официалната Корейска централна телевизия, като се позова на данни от държавния кризисен щаб за епидемична превенция. Броят на починалите се в увеличил с един и сега е 66.

Йонхап не уточни колко от хората със симптоми на треска са с положителен тест за коронавирус. Изнесените в съобщението данни не могат да бъдат проверени.

Ковид вълната, за която беше съобщено миналата седмица, предизвика опасения заради липса на ваксини, неадекватна здравна инфраструктура и възможно наличие на продоволствена криза в 25-милионната Северна Корея, която отказва помощ отвън и държи границите си затворени.

При положение че там няма национална ваксинационна кампания, а възможностите за тестване са ограничени, ежедневно съобщаваните данни от държавните медии може да са занижени, което прави трудно да се оценят размерите на ковид вълната, смятат експерти.

Върховният комисариат на ООН за правата на човека предупреди за опасност от "ужасни" последици за 25-милионното севернокорейско население, а Световната здравна организация заяви, че безконтролното разпространение на вируса, може да доведе до появата на нови, по-смъртоносни негови варианти.