Северна Корея ще възстанови прекъснатите междукорейски горещи линии от този понеделник, но призовава Южна Корея също да положи усилия за подобряване на отношенията, съобщи държавната медия KCNA.

С възстановяване на комуникационната линия правителството смята, че е осигурена основа за подновяване на междукорейските отношения, се казва в изявление на южнокорейското Министерство на обединението.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази готовността си миналата седмица да активира отново горещите линии, които Пхенян прекъсна в началото на август в знак на протест срещу съвместните учения на Юга и САЩ.


КНДР на 9 юни миналата година блокира всички комуникационни линии с Република Корея в отговор на балони с предизборни листовки от активисти на южнокорейска неправителствена организация през границата. Пхенян разглежда тези действия като враждебен акт, нарушаващ двустранните мирни споразумения.

По-късно КНДР взриви сграда в граничния град Кесон, където се намираше междукорейският офис за връзка.

На 24 септември изявление на Ким Йон, заместник-ръководител на отдела за пропаганда и агитация на Централния комитет на партията, се изразява готовност да се обсъди възможността за подобряване на отношенията със Сеул, ако той се откаже враждебната си политика.

Отбранителните способности на Южна Корея се поддържат на високо ниво, което дава възможност да се обяви официалния край на Корейската война от 1950-1953 г.

Това заяви президентът на страната Мун Дже-ин преди дни.

Войната с участието на двете Кореи, САЩ и Китай, продължи три години - от юни 1950 г. до юли 1953 г.
Общият брой на загиналите и ранените (както военни, така и цивилни) се доближи до 5,5 милиона, което прави Корейската война най-големият военен конфликт с жертви след Втората световна война.

Официално КНДР и Република Корея все още са във война, тъй като между тях не е подписан мирен договор. Направени са опити за приключване от Женевската конференция през 1954 г.