В мрежата се появиха кадри, на които се виждат празни плажове и хотели в Турция. Снимки в мрежата са публикувани от руснаци, живеещи в Турция.

Според повечето потребители това е урок за домакините, които са вдигнали силно цените, приемайки туристи.

Както Жана в Turkey Online съобщава в канала си в YouTube, почивките в страната станаха скъпи; през май цените бяха по-високи от тези, предлагани от курортите на ОАЕ. Затова руснаците избраха други курорти. И през лятото положението ще се задържи, защото се очакват жеги.

Самите турци смятат, че причината за празнотата на местата за почивка са президентските избори и поредната „студена война“.

А експертите отчитат, че поскъпването в страната през юли и август ще продължи и ще достигне 30%.

Според блогъра подобни прогнози „звучат нереално“. Жана смята, че остава „да разчитаме, че експертите грешат, а хотелиерите и туроператорите ще имат превес“. Ако тенденцията се запази, хотелите няма да приемат туристи.

Колко празни са плажовете и кейовете на Турция, вижте във видеото:

Коментаторите смятат, че турците плащат за покачването на цените и съветват местните да „прогледнат“.

Една от тях например смята, че местните собственици на хотели са имали малка представа къде другаде могат да отидат руснаците, така че сега е възможен „антирекорд“ по посещаемост, смята туристката.

„Имаме Египет, ОАЕ, Тайланд и други страни“, обобщава тя.

Друг коментатор написа, че предстоящият летен сезон ще „научи Турция на бизнес“, т.к. трябва да се интересувате от мнението на туристите, на каква цена трябва да почиват, както се случи с останалата част от Европа.

Анализаторите смятат, че покачването на цените е продиктувано от поведението на валутите и липсата на мониторинг в Руската федерация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук