Ако харесвате пътуванията и обикаляте света, е добра идея да проучите всички чудатости на страната, към която пътувате. Включително и хранителните навици – какво може и какво не може да се яде, пише profit.bg

Защото на пръв поглед нормални храни и напитки са табу в определени държави и е добре да стоите далече от тях.

Дъвка, Сингапур

От 2004 г. насам Сингапур прилага строга политика за дъвките и е забранен вносът им. Дори не помисляйте да дъвчете тайно, защото може да ви глобят със 700 долара.

Тази лудост започва още през 1983 г., когато премиерът Лий Куан Йе разгледа предложението за забрана на дъвките заради лепкавите следи, които оставят.


След няколко години на приемане на закони се стига до официалната забрана. Все пак, ако има медицински причини за дъвчене, можете да получите дъвка.

Яйца Kinder, САЩ

Американската администрация по храните и лекарствата забрани яйцата заради опасност от задушаване. Отчаяните фенове са отишли толкова далеч, че да ги пренасят през границата от Канада и Мексико, въпреки глобите до 2 500 долара на яйце.

Заслужава ли си? Според колекционерите, да. Но като цяло в САЩ забраняват продажбата на бонбони с играчка, а вече се слагат QR кодове. Очаква се обаче всеки момент да бъде пусната безопасна версия на любимия Kinder.

Red Bull

Франция, заедно с Норвегия и Дания, забраниха енергийната напитка поради наличието на таурин - аминокиселина, която често се среща в енергийните напитки.

Уебсайтът на Red Bull посочва, че телата ни съдържат 70 пъти повече таурин от една кутия и призоваха за примирие, след като европейските регламенти не съобщиха за сериозни рискове за здравето от консумацията на напитката.

Конско месо, САЩ

От Китай и Русия до Мексико и Италия - над десетина страни по света консумират конско месо. И ако в части от Европа и Япония смятат, че то е деликатес, САЩ го наричат табу.

Познавачите биха могли да твърдят, че то е богато колкото сьомгата на омега-3 и има два пъти повече желязо от пържола. Но през 2006 г. американският парламент прие закон, който забранява продажбата и клането на коне за консумация от хора.

Mac & Cheese, Норвегия

Нека да започнем с факта, че сиренето никога не трябва да е под формата на прах. Тъй като не можем да променим това, заслужава си да аплодираме Норвегия за това, че са забранили жълтия цвят за оцветяване на храната, каквото има в изобилие в прочутите макарони със сирене.

Въпреки че багрилото причинява свръхчувствителност при децата, останалата част от Европа не я забранява, а е придружена със знак за предупреждение.

В продължение на повече от две десетилетия Норвегия забрани всички изкуствени багрила, включително смърфското синьо, което добавя ярък цвят към бонбонките M & M.

През 2016 г. Крафт Хайнц изважда изкуствени консерванти, багрила и аромати от рецептата си за Mac & Cheese и въвежда червен пипер и куркума, за да запази жълтото оцветяване и вкус.

Самоси, Сомалия

Затворете очите си и си представете, че гризвате от тези пикантни, триъгълни пържени джобове, пълни с леща, сирене или агнешко.

Ако сте в Сомалия, това е всичко, което можете да направите, тъй като войнствените лидери на Ал Шабаб са забранили хрупкавите закуски заради триизмерната им прилика с християнската Троица. Ако много ви се хапва нещо подобно, опитайте такос.

Хагис, САЩ

Хагис е солен пудинг, направен от сърцето, черния дроб и белите дробове на овца. В този шотландски деликатес има и смес от овесена каша и подправки, като е обвит в червата на овцете.

От 1971 г. в САЩ е забранен вносът на бели дробове от овце, които да се използват като храна за хора. Все пак ястието можете да намерите в някои шотландски ресторанти.

Сьомга, отглеждана в развъдник, Нова Зеландия, Австралия и Русия

Тези три държави са поставили забрана върху сьомгата, отглеждана в стопанства, защото е живяла в ограничено пространство и е била на зърнена диета, която може да повлияе на вкуса, цвета и съдържанието на омега-3 (50% по-малко от дивата сьомга).

Тъй като сьомгата, отглеждана в развъдници, не притежава естествения нюанс на розово, те получават смес от химикали, за да постигнат малко цвят на кожата.

Сирене Casu Marzu, Европейски съюз

Сардинският деликатес, роднина на пекорино, е предаван в поколенията, въпреки че е бил забранен по целия свят. Процесът на зреене започва с ларвите на мухи, а с времето сиренето омеква заради повишената ферментация.

ЕС забрани производството на сиренето, защото червеите са опасни за здравето.