Ден преди 100-годишния юбилей на Турската република в Истанбул се събра вероятно най-многолюдният митинг в света в защита на палестинците, на който президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел окупатор, извършващ военни престъпления в Газа.

"Турция ще обяви Израел за държава извършваща военни престъпления и ще го направи пред цялата международна общност", заяви турският лидер пред събралите се милион и половина души на летище "Ататюрк".

"Колко още жени и деца трябва да умрат? Всяка страна има право на самозащита, но къде е справедливостта? В Газа се извършва истинско клане", каза Ердоган в речта си и за пореден път изтъкна, че палестинското движение Хамас не е терористична организация.

"Къде бяха границите на Палестина, на Газа през 1947 г., къде са днес? Израел, как дойде тук? Вие сте нашественик, групировка. Турският народ знае това", каза още Ердоган пред тълпата, развяваща турски и палестински знамена. Според очевидци е имало скандирания "Турската армия - към Израел", а Ердоган е казал "Може неочаквано да дойдем всяка нощ".

Пред събралото се множество турският държавен глава посочи, че Турция ще продължи с всички средства да защитава палестинската кауза. "Ще доживеем деня, когато потисниците ще се махнат от Палестина", заяви Ердоган. В речта си турският президент отново обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос: "За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори Генералния секретар на ООН", каза той на събитието, което бе охранявано от хиляди полицаи, посочи Ердоган.

Последва незабавна реакция на израелския външен министър Ели Коен, който обяви, че страната му незабавно отзовава дипломатите си от Турция. "Предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да бъде извършена преоценка на отношенията между Израел и Турция", заяви Коен.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува днес ръководители на разузнаването в страната, като заяви в социалната мрежа "Екс", че те не са го предупредили, че "Хамас" планира нападение на 7 октомври. Малко по-късно той оттегли коментарите си и публикува извинение. Във втория си пост Нетаняху пише, че забележките му не е трябвало да бъдат правени и че оказва пълна подкрепа на всички ръководители на звената за сигурност.

Критиките му, публикувани в 1 часа през нощта местно време, предизвикаха политически скандал и разрив във военния кабинет на Нетаняху, който си навлече гнева на обществеността за това, че не е поел отговорност за разузнавателните и оперативните грешки, свързани с атаката на "Хамас", предаде Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук