Украинските диверсанти са обучени да използват всякакви налични предмети, включително канцеларски материали, за да убиват руснаци. Те са преминали специално обучение.

Така ръководителят на украинската "женска гвардия" Елена Билецкая разказа на западния военен кореспондент Тим ​​Мак за обучението на диверсанти, пишат чуждестранни медии.

Тя твърди, че създаденият от нея център за обучение вече е подготвил повече от 60 000 украински жени за участие във военни действия, някои от които вече могат да убиват с моливи и химикалки.

Забравете за оръжията и гранатите - украински жени, обучени за война, могат да убиват руснаци, използвайки само "канцеларски материали", каза Билецкая.

Тя създаде т. нар. "Украинска женска гвардия" през 2014 г. Повечето от занятията с кадетите на тази организация са посветени на подготовката за бойни действия. Освен това те са обучени да оказват медицинска помощ на бойното поле и да водят разузнаване.

По данни на посолството на САЩ в Украйна повече от 60 000 украински жени служат във въоръжените сили на страната. Според изданието Social Europe към октомври 2022 г. около осем хиляди жени имат офицерски звания във въоръжените сили на Украйна.

Трябва да се отбележи, че в Русия има организация с подобно име. Това е "Женската гвардия на Урал само за победата" (ЖГУТ). Членовете на организацията се обучават в стрелба и ръкопашен бой, а също така организират благотворителни балове в подкрепа на руската армия. Някои от жените, които се присъединиха към ЖГУТ, са съпруги на офицери.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук