Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс на 20 юли, говорейки на форум по сигурността в Аспен, каза, че Украйна може да успее в контранастъплението поради структурни проблеми в руското командване и ръководство, съобщава Deutsche Welle.

Като обосновка Уилям Бърнс цитира разузнавателни доказателства, че има "някои значителни структурни слабости зад значителни защити", които руските войски са изградили, пише Фокус.

Директорът на ЦРУ посочи "нисък морал", "лошо командване" и "безредици сред политическото и военното ръководство на Руската федерация". Бунтът на Вагнер на Евгений Пригожин "разкри някои значителни слабости" в системата, изградена от руския президент Владимир Путин, добави Бърнс.

Според директора на ЦРУ това го прави оптимист за успеха на украинската контраофанзива.

„Това ще бъде трудна задача, но като разузнавателна агенция ще направим всичко възможно да осигурим разузнавателна подкрепа и споделяне на информация, което ще помогне на украинците да постигнат напредък“, обеща Бърнс.

Уилям Джоузеф Бил Бърнс е американски държавник и дипломат. Директор на Централното разузнавателно управление при администрацията на Джо Байдън.

Заместник-държавен секретар на САЩ през 2011-2014 г., и.д Държавен секретар на САЩ 20-21 януари 2009 г. Посланик на САЩ в Руската федерация (2005-2008).

Освен това на 21 юли беше съобщено, че САЩ са оценили как Украйна използва касетъчни боеприпаси. Говорителят на Пентагона Джон Кърби отбеляза, че първоначалните доклади показват, че използването на касетъчни боеприпаси е засегнало руските отбранителни формирования и маневри.

На 20 юли в мрежата се появи информация, че въоръжените сили на Украйна за първи път са използвали касетъчни боеприпаси в Красногоровка. Според журналиста Юрий Бутусов, войниците от 79-та отделна десантно-щурмова бригада са атакували нашествениците в Покровски район на Донецка област.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук