Началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната Кирило Буданов сподели личното си мнение колко още ще трябва да воюва страната му с Русия.

Според него военните действия няма да продължат дълго, тъй като окупаторите физически няма да могат да издържат продължаването на войната за дълъг период от време.

Ръководителят на ГУР говори за това в рамките на Ялтенската европейска стратегия (YES). "Не споделям мнението, че това ще е дълга война. Това е мое лично мнение, което се основава на анализ на данните, които имаме, преди всичко за противника", каза той в интервю за Fakty.com.ua.

В същото време той добави, че всеки има свое разбиране за "дългосрочен план". Възможно е войната с Руската федерация да продължи до шест месеца, седем месеца или година. А за някои това е много време, каза Буданов.

По-рано началникът на Главното разузнавателно управление също уточни, че началото на зимата няма да спре контранастъплението на украинската армия. По думите му боевете ще продължат. Буданов призна, че украинските сили напредват по-бавно, отколкото му се иска, но офанзивата продължава и студът няма да я спре.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му вече се подготвя за втората зима на войната, предаде ДПА, като се позова на редовното му видеообръщение. "Сега всички в обществения сектор и местните органи на властта трябва да направят всичко възможно, а когато е необходимо - дори невъзможното, за да помогнат на Украйна да издържи зимата и да запази пълната си функционалност", каза Зеленски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук