Шестима непалски наемници, сражаващи се за руската армия, са били убити в Украйна, а друг е бил заловен, заявиха непалските власти, предава БТА.

Катманду настоява Москва да спре да използва непалски наемници и да изпрати всички непалски военнослужещи в родината.

Непалското външно министерство заяви, че е получило информация за смъртта на "шестима непалски граждани, които са служили в руската армия". Друг гражданин е бил "задържан в Украйна, след като е бил вербуван в руската армия".

Министерството не дава подробности за обстоятелствата, при които са били убити шестимата наемници, нито за арестувания.

През август Катманду издаде предупреждение, в което призовава гражданите на страната да не участват в договори, свързани със сигурността, в разкъсвани от войни държави.

"Правителството на Непал е поискало от руското правителство да репатрира телата на жертвите в Непал и да обезщети семействата на жертвите", заяви министерството. "Непал е поискал от руското правителство да не наема граждани на Нипал и да ги върне възможно най-скоро, ако са наети".

Съобщението идва в момент, когато руските войски, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., се опитват да превземат Авдеевка - индустриален град в източната украинска област Донецк.

Непал е хималайска държава, намираща се на над 5350 километра от Украйна, а повечето жители изповядват хиндуистка религия.

Много непалци отиват в чужбина, за да печелят пари, и паричните преводи са от решаващо значение за икономиката на страната, отбелязва АФП. Непалските гурки служат в британската армия още от началото 1815 г., като имат репутацията на безстрашни бойци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук