Прекомерният ентусиазъм към смартфоните може да доведе до най-неочакваните последици за човешкото тяло. Приспособленията могат да провокират слепота, намалена мозъчна активност и дори да причинят появата на процеси на главата, наподобяващи рога, пишат световни медии.

Австралийски учени откриха, че смартфоните провокират растежа на определени кости на черепа - шипове във формата на рог, които представляват костни израстъци на гърба на черепа. Те започват да се образуват поради твърде често накланяне на главата.

Потребителите на смартфоните най-често неволно наклоняват глава напред, по-близо до екрана. Теглото на тялото се прехвърля от гръбначния стълб към мускулите на задната част на главата, а възбуденият шип започва да расте в сухожилията и връзките.

Обикновено дължината му не трябва да надвишава три милиметра. Учените изследвали рентгенови лъчи на 1200 доброволци и стигнали до извода, че при почти 41% от хората на възраст под 30 години размерът на шипа е от 10 до 31 милиметра. Най-често "рогата" са били открити при мъжете.

По-рано такива израстъци са установени при възрастни хора, които прекарват по-голямата част от живота си в тежка физическа работа. Пациентите изпитват хронично главоболие и дискомфорт във врата.

Шиповете с форма на рог не им причиняват дискомфорт у доброволците. Учените свързват появата им с повишено натоварване на мускулите на цервикалния черепно-мозъчен регион поради използването на смартфони, а не с генетично заболяване или последиците от наранявания.
 
Учените откриха също, че активните потребители на смартфони могат да развият временна слепота на едно от очите и смърт на клетки в ретината.

Превод: БЛИЦ