Следи от радиоактивния изотоп рутений (Ru-106) в концентрация, не представляваща заплаха за здравето, са открити в Швейцария. Това съобщи Федералното управление за обществено здравеопазване. Отбелязва се, че "от края на септември рутений-106 е бил регистриран във въздуха на още няколко държави в Източна и Южна Европа, в частност, в Чехия, Австрия, Полша и Италия".
 При това "в рамките на наблюденията на радиоактивния фон Федералното управление също е измерило и следи от рутений в Каденцано, в кантона Тичино". "В Швейцария е измерена концентрация, по-ниска от тази в останалите засегнати страни", добавят от там.   

На свой ред Федералното ведомство по радиационна защита на Германия в периода 29 септември - 3 октомври откри на територията на Европа, в пробите на въздуха от Австряи и Германия, следи от рутений-106 в безопасна за населението концентрация. 

Неочаквани и мистериозни радиоактивни частици бяха открити из цяла Европа миналата седмица, като експерти все още се опитват да намерят причината за появата им. Лекото увеличение на радиационните нива е забелязано от няколко измервателни станции в Европа, включително шест в Германия, съобщава IFLScience.

Става дума за изотопа рутений-106 (Ru-106), който се използва в медицината за лечение на тумори, както и за добиване на енергия за задвижване на сателити. Във въздуха в Холандия и Франция не са открити повишени нива на радиоактивно замърсяване.