Според някои източници, пожарът, който отне живота на 14 моряци, е избухнал не на миниподводницата АС-12 ("Лошарик"), а на нейния носител. Източник казва, че става въпрос за подводницата "Оренбург", а друг - за "Подмосковие".  
 

Единият от източниците твърди, че аварията се е случила на борда на подводницата БС-64 "Подмосковие". След реконструкция, приключила през 2016 година, на въпросния подводен кораб е било монтирано оборудване за превоз на дълбоководни миниподводници. 

Първи версии за трагедията с изгорелите 14 руски моряци в секретната подводница "Лошарик" 

Друг източник разказа, че е горяла атомната подводница БС-136 "Оренбург", която е обичайният носител на АС-12. 

Какво се случва? Самолетът с вицепрезидента на САЩ спешно се върна във Вашингтон, Путин привика извънредно военния министър! 

По-рано стана известно, че във военноморската болница в Североморск са доставени 4-5 души, оцелели при пожара. Те са хоспитализирани с отравяния от дим, както и контузии. 

Според някои източници, моряците са успели да изгасят пожара, херметизирайки отсека с възпламеняването, но при това са се отровили от токсичния дим и са починали на път за болницата.

На дълбоководния апарат на ВМФ АС-12, където избухна пожар, в резултат на който загинаха 14 моряци, са се намирали подводничари със звание не по-нисъко от капитан 3-ти ранг. Съобщава се още, че сред загиналите е бил и капитанът от 1-ви ранг Андрей Воскресенский. Руският президент Владимир Путин след срещата си с министъра на отбраната Сергей Шайгу заръча да бъде оказана помощ на семействата на пострадалите и загиналите в резултат на пожара на борда на подводницата. Руският лидер уточни, че сред загиналите има 7 капитани от 1-ви ранг и 2 героя на Русия. "Екипажът е бил високо професионален", подчерта той. 

Президент РФ Владимир Путин и министр обороны РФ Сергей Шойгу во время встречи с военнослужащими Вооруженных сил РФ, принимавшими участие в антитеррористической операции в Сирий, в Георгиевском зале Большого Кремлевского дворца, 28 декабря 2017 декабря

"Това не е обикновен съд, това е изследователски съд. Екипажът е високо професионален, в съответствие с вашите предварителни доклади, от 14-те загинали, седем са капитан 1-ви ранг, а двама са Герои на Русия. Това е голяма загуба за флота, а и за цялата армия. Поднасям моите искрени съболезнования на семействата на загиналите, трябва да се направи всичко необходимо, за да им се окаже помощ и подкрепа. Моля лично да отидете в Североморск, за да се запознаете лично с докладите за трагедията. Моля ви след това лично да ми докладвате", каза Путин на Шайгу.   

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ