Отстрани изглеждат така: прегърбени, с празен поглед и сякаш не на себе си. Цяло чудо е, че изобщо успяват да се задържат на краката си. Снимани са на една улица в столицата на ДР Конго Киншаса, докато няколко деца и един възрастен човек ги наблюдават, пише "Дойче Веле".

Не хора, а зомбита
Напоследък социалните мрежи са пълни с подобни видеа, показващи хора, които след дрогиране изглеждат като зомбирани. Така и ги наричат: зомбита. Всички те са консумирали една нова дрога на име Bombé.

Нова вълна от кражби на катализатори - причината ще ви шокира

В един заден двор в Киншаса трима млади мъже са заети с приготвянето на поредната доза. „Това тук е истински добро качество", казва един от тях пред репортер на агенция Ройтерс. „По-хубаво е, отколкото когато си с жена", добавя младежът.

При тази дрога кафеникав прах се смесва с други субстанции, след което се смърка през носа - подобно на кокаина. „Предпочитаме Bombé пред другите дроги, защото тази направо ни нокаутира", казва мъж на име Седрик. „Първо се успокояваш и те наляга умора, а след това си като прикован."

На местния език "Bombé" означава "мощно, величествено". А ефектът от приемането на дрогата може да се опише като коматозно състояние. За да не забравят да поемат някаква храна, наркозависимите примесват в дрогата субстанции, които стимулират апетита. Основната съставка обаче идва от автомобилните катализатори: сърцевината им, съдържаща метали и вещества като платина, родий и цинков оксид, се настъргва на въпросния кафяв прах.

Това е много опасен коктейл, предупреждава Данди Йела Йолемба, представител на Световния съюз срещу наркотиците в ДР Конго. „Ние все още не познаваме добре тази нова дрога и не знаем какво може да причини тя на човешкото тяло. Едно обаче е пределно ясно: никой не бива да консумира вещества, които са предназначени за автомобили."

Дрогата на отчаяните
Вече има съобщения за първи смъртни случаи, но не и официална статистика. Президентът на Конго Феликс Чизекеди призова за пресичане на продажбите на наркотици, а полицията показа задържани дилъри на новата дрога.

Дотук обаче полицейските акции не са помогнали особено. Bombé е дрогата на напълно отчаяните хора, които няма повече какво да губят. А такива има много в Конго - особено в столицата Киншаса. Хора, които живеят от ден за ден и нямат никаква перспектива. А новата дрога е евтина, тъй като съставките ѝ буквално се търкалят на улицата.

„Постоянно идват клиенти с откраднати катализатори", разказва автомонтьорът Тресоре Кадого от Киншаса. „На ден са между пет и десет човека, на които трябва да им поръчваме нови катализатори в Европа", допълва той. С други думи: от Европа всеки ден пристигат съставки за новата дрога.