Човечеството е изтребило 60% от бозайниците, птиците, рибите и влечугите от 1970 г. досега. Водещи световни експерти предупреждават, че унищожаването на дивата природа е извънредна ситуация, която заплашва съществуването на цивилизацията, съобщава „Гардиън“.
 
Новите резултати от проучване за унищожаване на дивата природа са публикувани в доклада "Жива планета 2018" на Световният фонд за дивата природа (WWF), изготвен от 59 учени, който беше разпространен днес.
 
„Ако имаше 60% спад в населението на Земята, той би бил еквивалентен на изпразването на Северна Америка, Южна Америка, Европа, Китай и Океания. Това сме направили“, каза изпълнителния директор на WWF Майк Барет. „Ние вървим като слепци към ръба на пропастта“, добави той.
 
Това е много по-страшно от опасността да изгубим чудесата на природата. Застрашено е бъдещето на хората. Природата не е просто нещо приятно, което можем да имаме - тя е системата, която поддържа живота ни, казва той.
 
Учените потвърждават, че водеща предпоставка за измирането на животинския свят е нарастващото потребление, изразено в свръхексплоатация на природните ресурси.
 
Хората оказват все по-силен натиск върху екосистемите, които поддържат живота на Земята. „Опазването на природата не се прави само, за да осигурим бъдеще за тигрите, пандите, китовете и за цялото невероятно разнообразие от живот, което обичаме. Става дума за нещо повече. Не може да има добро, щастливо и проспериращо бъдеще за хората на планета с дестабилизиран климат, изчерпани водни ресурси, деградирала почва и празни гори“, казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини.
 
Природата осигурява услуги на стойност около 125 трилиона долара годишно, включително достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства.
 
Тези услуги на природата и биологичното разнообразие изчезват с тревожна скорост, въпреки опитите тази загуба да се спре. Действията ни в най-добрия случай водят до контролиран спад, коментират от WWF.
 
През последните десетилетия обаче човешката дейност е засегнала много жизненоважни местообитания. Сред тях са океаните, горите, кораловите рифове и влажните зони. 20% от Амазонските джунгли са изчезнали само за половин век, а през последните три десетилетия Земята е изгубила половината си плитководни корали.