Американският специалист Андрю Куомо каза, че проучване показва, че „шокиращи“ две трети от пациентите, наскоро хоспитализирани за коронавирус в САЩ, са се заразили, въпреки че в голяма степен остават вкъщи.

Болниците бяха помолени да документират къде са пребивавали последните им пациенти с COVID-19 преди приемането им, каза Куомо, а 66% са дошли от собствените си домове, уточнява bg-voice.com.
 
Данните идват от 113 болници, които съобщават информация за пациентите, които се лекуват през последните три дни, според държавните здравни служители.

Около 18 процента идват от домове за възрастни хора, 4 процента от социални помещения за подпомагане , 2 процента са бездомни, 2 процента са били в други „конгрегатни“ места, по-малко от 1% са затворници или затворници, а 8 процента са класифицирани като „други“.

„Това е изненада“, каза губернаторът пред репортери в Институтите за медицински изследвания във Файнщайн в Манхасет, Ню Йорк. „Шестдесет и шест процента от заболелите хора са се заразили у дома, което е шокиращо за нас.“

„Те не работят; не пътуват“, каза Куомо за тези наскоро хоспитализирани пациенти с коронавирус и допълва: „Мислехме си, че може би ще намерим по-висок процент от основните служители, които се разболяват, защото ще работят – че това може да са медицински сестри, лекари, транзитни работници. Това не е така. Те бяха предимно от вкъщи“.

Държавата също така съобщи, че сред тези наскоро хоспитализирани пациенти в момента са заети едва 17 процента, докато 37 процента са пенсионери, а 46 процента са безработни.

„Най-голямата група от нас все още е вкъщи, така че не е изненадващо, че най-големият източник (на скорошни хоспитализации) са хората у дома“, заяви пред NBC News Куми Смит, професор по епидемиология в Университета в Минесота.
 
„Всичко е затворено. Правителството направи всичко, което може. Обществото направи всичко, което може. Сега зависи от вас. Носите ли маска? Правите ли дезинфекция на ръцете? Ако имате по-млади хора, които ви посещават, бъдете по-усърдни със социалното дистанциране. Стоите ли далеч от възрастните хора? “

„Но ако се окаже, че коронавирусът все още влиза в много домове (на непредвидени работници), тогава този процент е интересен, това е тревожно.“

Губернаторът Куомо каза, че „личното поведение“ може да бъде краен фактор за запазване на безопасността от вируса. „Голяма част от опазването се свежда до това, което правите, за да се защитите“, каза Куомо.

Поне други 232 жители на щата Ню Йорк са починали през последните 24 часа от причини, свързани с COVID-19, каза Куомо, което доведе до смъртта на повече от 19 877 души.