177 цивилни са спасени от завода "Азовстал" в Мариупол, а близо 2000 националисти се предадоха. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от информационните агенции.

"Блокадата на стоманодобивния завод "Азовстал" продължава. Цивилни лица, държани там от украински националисти, са евакуирани от завода. Спасени са 177 души, включително 85 жени и 47 деца. На всички е оказана квалифицирана медицинска и психологическа помощ", посочи той.

Шойгу допълни, че блокираните в завода украински бойци са започнали да се предават. "Досега 1908 души са сложили оръжие. Да припомня, че преди това 1387 морски пехотинци сложиха оръжие", отбеляза той. 

Украинските бойци, които излязоха от разрушения завод "Азовстал", след като украинските власти им наредиха да се предадат, са изправени пред несигурна съдба.

Някои бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от подкрепяните от Москва сепаратисти. Засега няма информация колко бойци остават все още в подземията на огромния завод.

Украинските власти казват, че не могат да коментират публично съдбата на бойците, тъй като се водят задкулисни преговори за спасяването им.

От своя страна, Русия отрича да се е съгласила на размяна на пленници и заплаши да съди някои от тях за военни престъпления. 

Много от защитниците на "Азовстал" принадлежат към украинско подразделение с крайно десен произход - полка "Азов", които Москва нарича нацисти, а Киев - национални герои.

Докато Украйна заяви, че се надява да върне войниците при размяна на пленници, руският парламент обсъжда резолюция за забрана на обмена на бойци от полк "Азов", но засега отложи нейното приемане.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи подробности за авантюристичния опит на ВСУ да превземе Змийския остров, който, както ние знаем, приключи с тотален провал. 

 

"В навечерието на Деня на победата украинските власти предприеха авантюристичен опит за превземане на Змийския остров. Тази съмнителна акция приключи с тотален провал", каза Шойгу в хода на заседание на военната колегия.  

ВС на Русия в хода на боевете в района на Змийския остров са били ликвидирани над 50 военнослужещи от елитните подразделения на ВСУ. 

За три денонощия са били ликвидирани 4 самолета и 10 хеликоптера на Въздушните сили на ВСУм, 30 дрона и три катера. "Всичките провокации ще бъдат пресичани по най-суровия начин", подчерта руският министър на отбраната.