Една жена е поставила американски бойни части в огромна опасност, предала е собствения си народ и е разкрила толкова много тайни, че според експерти САЩ никога няма да разберат пълния размер на щетите, които е нанесла. Става дума за най-опасната шпионка, с най-голяма „продуктивност”, за която почти никой не знае, съобщава Си Ен Ен.
Ана Монтес е наричана Кралицата на Куба. Тя е американка и от 1985 до атентатите от 11 септември 2001 е разкривала американски военни тайни на Хавана докато работела като топ анализатор в разузнавателната служба на Пентагона.
 
Въпреки огромните поразии, нанесла на САЩ, нейната история не е особено популярна.
 
„Може би си мислите, че Куба не би могла да навреди особено много на свръхсила като САЩ”, коментира пенсионираният военен разузнавач Крис Симънс. Това, обаче, не е вярно. Заплахата нараства неимоверно, когато Хавана продава получените чрез шпионски маневри тайни на страни като Китай, Русия, Иран, Венецуела и Северна Корея.
 
Монтес била гневна на Щатите за външната й политика, което усложнило отношенията й с Пентагона. Това привлякло вниманието на кубинците, които я изкушили да обърне гръб на приятелите и страната си.
 
От разследването на нейния случай изплували невероятни подробности, които хвърлят светлина върху невидимия свят на шпионажа. Според някои експерт, над 100 000 чужди агенти работят в САЩ.
 
Монтес е родена в американска военна база в Германия през 1957 година в семейство от пуерторикански произход. Баща й служел в американската армия като лекар. Когато Ана влязла в гимназията, баща й напуснал военната служба и се установил близо до Вашингтон в Тоусън, Мериленд.
 
В Университета във Вирджиния Ана Монтес се запознала със студентка от Пуерто Рико на име Ана Колон. Двете Ани бързо се сприятелили заради общите си корени. Колон, която сега е учителка, разказва, че по това време нямала интерес към политиката. Другата Ана, обаче, на 20 години вече мразела политиката на САЩ по отношение на страните от Централна и Южна Америка. Намерила и много съмишленици.
 
През 1984 година след завършването на университета Монтес започнала работа като чиновник в Департамента по правосъдие във Вашингтон. Участвала в събития срещу президента Рейгън и изразявала подкрепа към бунтовниците, борещи се за установяване на прокомунистически режими в Централна Америка.
 
В Университета „Джонс Хопкинс”, където тя се борела за магистърска степен, Монтес била забелязана заради страстните си убеждения относно Куба и скоро била вербувана да помага за „кубинската кауза”. През 1985 година подала молба за работа в агенцията за разузнаване на Министерството на отбраната. Същата година направила първото си разузнавателно пътуване до Куба през Мадрид и Прага. Когато се върнала, се срещнала с приятелката си Ана Колон, пред която разказала за страданията на кубинците.
 
В продължение на 16 години Монтес използвала шпионски техники, които я предпазвали от разкриване. Една от причините да запази тайните си толкова дълго, е фактът, че тя никога не си е носела документи или електронни файлове вкъщи от работата. Вместо това тя запаметявала детайлите от важните документи и, когато се прибирала вкъщи, ги записвала на личния си лаптоп. След това правела копия на закодирани дискове. Получавала кодирани инструкции по радио с къси вълни за това къде да предаде дисковете на кубинската си свръзка.
 
През това време американците не подозирали нищо и дори я повишили в чин. През 1997 година тя била наградена със сертификат. Блестящата й репутация й спечелила прозвището Кралицата на Куба.
 


През 1996 година ФБР започнало да издирва къртица, която издавала военни тайни на кубинците. Търсел се човек, който в определен период от време е бил във военноморската база в Гуантанамо Бей. Името на Монтес било в списъка с хората, били там по това време, а агентът на контраразузнаването Скот Кармайкъл, който се занимавал с разследването, си спомнил, че я е разпитвал преди 4 години за нарушение на правилата.
 
Първо проследили Монтес по лаптопа, който си била купила от Вирджиния. След това започнали да я следят, да подслушват телефоните й. Веднага я свързали с кубински шпиони в Ню Йорк. Претърсили дома й, след това я измамили, за да пребъркат чантата й. Вътре намерили лист хартия с кодовете за комуникация с кубинците.
 
Атентатите от 11 септември 2001 наложили прекратяване на разследването срещу Монтес. Нямало надежда за разкриване на „работодателите” й от Куба. Тогава тя била в екип, който трябвало да анализира бомбените заплахи след инвазията на САЩ в Афганистан. Това означавало, че ще има достъп до военни планове на Пентагона. Това наложило бързия й арест.
 
Арестува я специалният агент от ФБР Пийт Лап. Това се случва на 21 септември 2001. „Единствената причина, поради която я хванахме, беше, че бяхме късметлии”, коментира по-късно контраразузнавач.
 
Монтес и адвокатите й постигат споразумение с прокуратурата и тя е осъдена на 25 години затвор и 5 години изпитателен срок. Процесът е бил закрит.
 
Три дни в седмицата в продължение на седем седмици по шест часа траели съдебните заседания. Монтес така и не разкрила големи подробности за дейността си.
 
Сред едно от най-важните неща, които признала, че е разкрила на кубинците, е самоличността на четирима американски агенти под прикритие, работещи на острова. Станало ясно още, че е дала на Хавана информация за местоположението на американските специални части в Ел Салвадор през 1980 г.  Според Крис Симънс, тя умишлено е предприемала всякакви действия, които биха могли да доведат до смъртта на американци в битка.
 
За разлика от ФБР агента Робърт Хансън, който прибрал 600 000 долара от КГБ, или агента на ЦРУ Олдрич Еймс, който получил 2,5 млн. долара от Москва, Монтес не е взела пари за тайните, които разкрила на кубинците. „Вярвам, че политиката на нашето правителство спрямо Куба е жестока и нечестна. Чувствах се морално задължена да помогна на острова да се предпази от нашите усилия да им наложим нашите ценности и нашата политическа система”, коментирала тя в съда, след като пледирала „виновна”.
 
Днес 59-годишната Кралица на Куба е изгубила короната си. Нейният нов дом е Федералният медицински център Карсуел в Тексас – женски затвор за осъдени със специални нужди. Не е ясно дали по медицински причини Монтес е преместена там. Тя трябва да бъде освободена на 1 юли 2023 година.
 
Превод и редакция: БЛИЦ