Тази зима ще бъде първата, в която ще се усетят последиците от явлението, което оказва значително влияние върху климата през най-студените месеци от годината.

Ел Ниньо е една от трите фази на южната осцилация Ел Ниньо (термин за природно събитие, което се случва в Тихия океан-бел.ред.), която проследява промените в температурата на водата в екваториалния Тихи океан, които могат да имат вълнообразен ефект върху метеорологичните модели по целия свят. Фазата Ел Ниньо настъпва, когато тези океански температури са по-високи от нормалните за продължителен период от време.

Тазгодишният Ел Ниньо започна през юни, като се очаква да има силно влияние тази зима и да продължи поне до началото на следващата пролет, според Центъра за прогнозиране на климата на NOAA.

По-хладният двойник на Ел Ниньо, Ла Ниня, изигра огромна роля през последните три зими в САЩ, като запази южните части сухи, а в западните падна много сняг.

Прогнозите за ранна зима от Центъра за климатични прогнози имат много от отличителните белези на типичните зими характерни при наличието на Ел Ниньо, които предвещават предстоящите промени.

Как може да изглежда тази зима?
Няма две еднакви зими по време на Ел Ниньо, но много от тях имат общи температурни и валежни тенденции.

Една от основните причини е позицията на струйното течение, което често се измества на юг по време на тези зими. Тази промяна обикновено носи по-влажно и по-хладно време на юг, докато северът става по-сух и по-топъл, според NOAA.

Тъй като струйният поток представлява „река“ от въздух, през която протичат бурите, те могат да се движат на юг с повишена честота по време на зимата на Ел Ниньо. Повече бури означава повече валежи, обикновено от южните равнини на югоизток. Това може да има решаващо значение за щати като Тексас, Луизиана и Мисисипи, засегнати от суша.

Комбинацията от по-хладно време и по-чести валежи може също да увеличи шансовете за зимни валежи като леден дъжд, суграшица и сняг по южните части.

 

Ел Ниньо обикновено води до по-мека зима на север от тихоокеанския северозапад до Средния запад. Въпреки това е възможно да се образуват и индивидуални бури, които да причинят или обилни валежи от сняг и силен студ в тези региони, но те обикновено са по-рядко срещани.

Това не са съвсем добри новини за части от Средния запад, които трябва да се справят с екстремни и изключителни нива на суша, както и за снежната покривка в тихоокеанския северозапад - ключов източник на вода за региона.

Зимните модели, които Ел Ниньо предизвиква не са така силно въздействащи в Калифорния, югозападната и североизточната част.

 

Честотата на бурите и увеличаването на валежите в Калифорния и части от югозапада зависят от общата сила на Ел Ниньо. По-силен Ел Ниньо може да доведе до повече бури, дъжд на ниска височина и сняг на висока надморска височина, докато по-слабата му версия може да остави югозападните части да изсъхнат.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук