Северна Корея обяви, че днес е изстреляла космически сателит в южна посока, съобщиха южнокорейските военни, информират Ройтерс и БТА. Съобщението предизвика обявяване на спешни сигнали за тревога и предупреждения за евакуация в части от Южна Корея и Япония.

КНДР беше заявила по-рано, че ще изстреля първия си военен разузнавателен сателит между 31 май и 11 юни, за да засили наблюдението върху дейности, извършвани от САЩ.

В данните, предоставени на международните власти, Северна Корея информира, че изстрелването ще насочи ракетата в южна посока и се очаква отломки от нея да паднат над Жълто море и в Тихия океан.

Сирените за въздушна тревога завиха в южнокорейската столица Сеул около 6:32 сутринта местно време. Тогава градските власти издадоха сигнал за предупреждение и призоваха гражданите да се подготвят за потенциална евакуация.

По-късно беше уточнено, че сигналът за предупреждение е изпратен по погрешка.

Рано тази сутрин японското правителство издаде извънредно предупреждение по националната система за оповестяване Джей-алърт (J-Alert) за жителите на част от южната префектура Окинава. 

Правителството разпореди жителите да се укрият. По-късно беше съобщено, че ракетата няма да достигне до територията на Япония и тревогата беше отменена.

Вчера заместник-председател на Централната военната комисия на управляващата Работническа партия на Северна Корея, каза, че продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея изискват Пхенян да разполага със „средства, способни да събират информация за военните действия на противника в реално време“.

Преди днешното изстрелване Държавният департамент на САЩ каза, че всяко севернокорейско изстрелване с използване на технология за балистична ракета би нарушило множество  резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

„Космическите ракети носители (SLV) включват технологии, които са идентични и взаимозаменяеми с тези, използвани в балистични ракети, включително междуконтинентални балистични ракети“, каза говорител на Държавния департамент.

Междувременно, КНДР призна за авария при изстрелването на разузнавателния сателит, съобщава агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Причините за инцидента при изстрелването на разузнавателния спътник на КНДР са проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото.

Според днешно съобщение на държавното радио "Гласът на Корея" тази гледна точка е застъпвана от севернокорейската агенция за изследване на космоса.

Ракетата, изстреляна от КНДР не е излизала в открития космос, съобщи японският телевизионен канал Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени източници, предадоха световните агенции.

Ракетата е изчезнала от радарите по време на полета, част от нея е паднала в морето близо до западния бряг на Корейския полуостров. Военните на Република Корея съобщиха, че ракетата на КНДР може да е избухнала във въздуха.

Севернокорейска ракета, изстреляна днес, е паднала в Жълто море западно от южнокорейския остров Очеондо, съобщи агенция „Нюз-1“ (News-1), позовавайки се на южнокорейски военни източници.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук