Сирийските правителствени войски и съюзните им сили отрязаха пътя за отстъпление на терористите от ИД от град Ал Баб, намиращ се близо до границата с Турция, съобщи РИА Новости с позоваване на източник от сирийското опълчение. Това станало възможно след овладяване на доминиращата височина Айн-Алоуш и излизане на километър от града.
Сирийската армия настъпва към Ал Баб от запад и юг. В същото време турските войски и съюзните й сирийски групировки в коалицията „Щит на Ефрат” водят боеве в северните и източните предградия на града.
 

Практически терористите от ИД са обкръжени, но протурските сили и сирийската армия не координират действията си. Причината е, че Дамаск официално счита присъствието на турската армия на своя територия като нарушение на суверенитета на страната и агресия.
 
Турското командване не случайно разположи на фланговете си протурските бунтовници от „Свободната сирийска армия” (ССА), за да избегне конфликт при контакта със сирийската армия (САА).
 
БЛИЦ припомня своя информация от вчера, петък, че подразделения на сирийската армия предния ден след обед се срещнали с местната бандитска група „Абу Зинидин фронт” западно от Ал Баб. Арабски медии предават, че сирийските военни открили огън по техен автомобил, опитвайки се да попречи на движението им. В резултат от стълкновението са ранени 4 „умерени опозиционери”, участващи в операцията на Анкара „Щит на Ефрат”.
 
Превод и редакция: БЛИЦ