В централните райони на Сирия продължава битката за град Акербат, като едната обкръжена групировка от ИД вече е ликвидирана.
Втората обкръжена групировка обаче продължава ожесточено да се съпротивлява. Полевите командири на джихадистите дори подготвяли пробив в направление на провинция Идлиб, съобщи inforeactor.ru. Руската авиация постоянно нанася масирани удари с ракети и бомби, но на сирийската армия не й достигат сили за съкрушителни удари от няколко направления за унищожаване на групировката.
 

В същото време в провинция Дейр ез-Зор е стоварен десант на САЩ, съобщи riafan.ru. Това стана на фона на настъплението на кюрдските проамерикански сили в североизточните части на региона.  Ireactor взе мнение на военния анализатор Тимур Тагаев дали сирийската армия ще превземе района на Дейр ез-Зор и ще сложи край на войната или цялата слава ще остане за американците.
 
Според експерта, американският десант все още не означава голямо настъпление срещу последната столица на ИД. Източният бряг на Ефрат също е зает от терористите, които трябва да бъдат унищожени. Желателно е вземане под пълен контрол и ъгълът между реките Ефрат и Хабур. Пентагонът вероятно ще привлече за целта кюрдите и няма да се съобразява с жертвите. Така за прочистване на региона ще отидат поне две-три седмици. Толкова са нужни и на сирийците да ликвидират обкръжената групировка в Акербат, но до тогава те не могат да започнат настъпление към Дейр ез-Зор.
 
Американците привидно се намират в по-изгодна позиция, но за тях има един неприятен нюанс. След като ВВС на САЩ нанесоха няколко удара по сирийската армия, руската страна затвори за „партньорите” си небето над западния бряг на Ефрат. А без авиацията на Щатите кюрдите са безпомощни. Щурмовете на Мосул и Рака показа, че американците умеят да „превземат” само руините на градовете. Освен това Ефрат отделя кюрдите и американците от деснобрежния Дейр ез-Зор, а форсирането на реката без поддръжка от въздуха е самоубийство.
 
По такъв начин Русия сдържа амбициите на САЩ, освен ако Вашингтон не рискува да отиде на открит конфликт. Спечеленото време трябва напълно да стигне за успешното унищожаване на групировката при Акербат и „Силите на тигъра” да бъдат прехвърлени в направлението на главния удар - Дейр ез-Зор. Освен ако американците решат нещо друго. Интригата остава.
 
Превод и редакция: БЛИЦ