Херцогъ на Съсекс вече е в Шотландия. Принц Хари и Меган Маркъл трябваше да присъстват на наградите Wellchild в Лондон тази вечер, но се потвърди, че са отменили появата си.

Очакваше се принцът да произнесе реч на тазвечершната церемония по награждаването, която почита смелите дела на тежко болни деца. 

По последни данни на Mirror Меган Маркъл не е отлетяла с Хари за Балморал, а е останала в Лондон. 

Принц Чарлз пътува до Балморал с хеликоптер от шотландския си дом Бъркхол със съпругата си Камила, херцогиня на Корнуол. Те вече са с кралицата, както и принцеса Ан.  

Самолет, превозващ седем членове на кралското семейство - принц Уилям,  принц Андрю, принц Едуард и графинята на Уесекс, кацна в Абърдийн.

Херцогинята на Кеймбридж е останала в Уиндзор с децата си. 

Кралски говорител каза: „След допълнителна оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение. Кралицата е настанена удобно в Балморал“.

Кралският биограф Найджъл Которн каза: „Това ни кара да вярваме, че ситуацията е много по-сериозна, отколкото ни е казано“.

Ветеранът-кралски експерт на BBC  Никълъс Уичъл обясни защо съобщението за здравето на кралицата този следобед трябва да се приеме сериозно.

Всяко изявление за здравето на кралицата се счита за рядкост и това предполага, че ситуацията е извънредно сериозна. Също така е важно, че цялото й най-близко семейство е с нея или на път. 

„Фактът, че дворецът, който обикновено не коментира здравословното състояние или развитието на благосъстоянието й, е обезпокоителен. Лекарите са загрижени, въпреки че казват, че тя остава комфортна в Балморал. Фактът, че най-близките членове на семейството се събират в Балморал. Принц Чарлз, който, разбира се, е отседнал в имението Балморал в Биркхол, той пътува и редовно посещавал майка си, докато е бил там", изрежда Уичъл.

„Фактът, който според мен казва най-много, че принц Уилям лети до Балморал от юг. Така че мисля, че като цяло това е много мрачен момент. Политиците казват, че има дълбока загриженост. Мисля, че Никола Стърджън използва тази фраза и мисля, че това е абсолютно правилно и други политици повтарят това мнение. Надявайки се на най-доброто, но нека бъдем напълно откровени сега, подготвени за най-лошото“, заключва той.

Притеснените британци вече са се събрали пред портите на Балморал, за да се помолят за Нейно Величество и да отдадат почит.

Минути преди изявлението на новия министър-председател Лиз Тръс беше връчена бележка в Камарата на общините, която я информира за развитието на събитията, докато разкриваше плановете си да ограничи сметките за енергия през следващите две години.

Министър-председателят, който положи клетва пред кралицата в Балморал във вторник, написа в Туитър: „Цялата страна е дълбоко разтревожена от новините от Бъкингамския дворец този обяд. Моите мисли, и мислите на хората в нашето Обединено кралство, са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент.“

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър публикува: „Както и останалата част от страната, аз съм дълбоко разтревожен от новините от Бъкингамския дворец този следобед. Мислите ми са с Нейно Величество Кралицата и нейното семейство в този момент и се присъединявам към всички в Обединеното кралство с надеждата за нейното възстановяване.“

Вчера кралицата беше принудена да отложи срещата на Тайния съвет в последния момент по съвет на лекари. 

След натоварения ден във вторник, по време на който тя поздрави Борис Джонсън и Лиз Тръс в Балморал, както и поемането на други леки задължения, 96-годишната кралица е била посъветвана да си почива.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук