Най-прочутият италиански оперен театър "Ла Скала" в Милано откри сезона си с представление на руската опера "Борис Годунов", предаде АНСА.

На събитието присъстваха президентът на Италия Серджо Матарела, премиерът Джорджа Мелони и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. При пристигането си в театъра Мелони заяви, че за първи път присъства на откриване на сезона в "Ла Скала" и определи това като хубаво ново изживяване.

Преди началото на постановката, при появата на Матарела в ложата за ВИП гостите, публиката аплодира бурно няколко минути. "Велика вечер и прекрасен ден за Милано"  - каза председателят на Сената Иняцио Ла Руса.

 

 

Група от около 30 украинци пък се беше събрала в района на театъра, за да протестира срещу войната на Русия в Украйна и отричането от руския президент Владимир Путин на украинската култура.

Протестиращите обаче бяха държани от органите на реда далеч от площада пред операта, където преминаваха гостите за премиерата.

В навечерието на премиерата украински дипломати в Италия призоваха да не се открива сезонът точно с руска опера. Но италианският заместник-министър на културата Виторио Сгарби определи украинските искания като глупави и подчерта, че политиката не трябва да надделява над културата. 

Мелони прекратява доставките на оръжие за Украйна, обещани от предишното правителство

"Не е имало много противоречия освен тези на украински консул. Представяме ви шедьовър на историята на изкуството. Това не означава, че е одобрение на руската политика. Това са различни неща",  каза директорът на театъра Доминик Майер 

В главните роли са руските артисти Илдар Абдразаков, Анна Денисова, Алексей Марков и др.

Рано сутринта днес пък екоактивисти хвърлиха боя по входа на оперния театър, но бяха арестувани. Те искаха да привлекат вниманието върху исканията си за повече правителствени действия в борбата с климатичните изменения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук