Скрита камера е заснела разговора на представител на посолството на Израел с английска чиновничка, който прерастнал в скандал. Израелският дипломат Шаи Масот се изказал рязко по адрес на външния министър на Великобритания Борис Джонсън.

Записът е от октомври 2016 година, но излиза на бял свят едва сега. Шаи Масот вечерял в компанията на своята позната Мария Стрицоло и някой си Робърт, който се оказал журналист. Именно той записал разговора, заради който се вдигнал толкова шум. Останалите присъстващи на срещата не знаели, че думите им се записват.


Шаи Масот

„Знаете ли, той (Борис Джонсън) е идиот, но като министър на външните работи няма никакви задължения”, заявил израелският дипломат Масот. Той говорил и за необходимостта да се „разкара” Алън Дънкан, един от заместниците на Джонсън, който критикувал политиката на Израел. Записът, публикуван от „Ал Джазира”, се превърна в международен скандал.

Посланикът на Великобритания в Израел вече поднесе своите извинения и увери, че Шаи Масот ще престане скоро да работи в посолството.

Борис Джонсън стана министър на външните работи, след като Тереза Мей зае креслото на премиер – министър. Тя дойде на мястото на Дейвид Камерън след Брекзит.

Самият Джонсън бе сред яростните подръжници на излизането на Великобритания от ЕС.
Преди да заеме този пост той бе кмет на Лондон и получи широка известност благодарение на изказванията си.

Превод БЛИЦ