Посланикът на Полша в Израел Марек Магеровски е бил нападнат във вторник пред сградата на посолството в Тел Авив. Атаката е била толкова неочаквана, че дипломатът не е успял да разбере какво се случва. Нападателят крещял „Поляк! Поляк!” и наплюл посланика.
 
Магеровски е успял да заснеме автомобила на нападателя. След 90 минути той е задържан.  Става въпрос за 65-годишен израелец. Днес той е бил изправен пред съда и е бил пуснат под гаранция. Съдията по делото е определил предполагаемото нападение срещу чуждестранен дипломат като срамно.
 
Полското правителство осъди инцидента, станал в период на нарастващо напрежение между двете страни. От външното министерство на страната привикаха израелския посланик във Варшава Анна Азари.

"Полицията разследва случилото се. Изразяваме пълното си съчувствие на посланика, както и ужаса си от нападението", заяви говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон.

През последните месеци полско-израелските отношения се влошиха заради обвинения, че националистическото правителство във Варшава на партия "Право и справедливост" толерира възраждане на антисемитско поведение - нещо, което то отрича.

В събота стотици привърженици на полската крайна десница излязоха на шествие във Варшава, за да протестират срещу американски закон за реституцията на еврейски имоти, иззети по време на или след Втората световна - въпрос, който се застъпва все по-често в предизборните кампании в Полша.

Адвокатът на заподозрения заяви, че вчера мъжът е бил върнат от полското посолство, след като опитал да проучи въпроса за реституцията.