Появиха се нови доказателства за това, че Америка е снабдявала щедро терористи в сирия с пари и оръжие. Вестник Financial Times публикува разследване на британски журналист, който е успял да изясни чрез кого и как е действало ЦРУ, съобщава руският Първи канал.
 

Ключов агент за американците станал офицер, който избягал от сирийската армия. Да говори с журналиста той се съгласил само при едно условие - да не се казва истинското му име. Financial Times го нарича Абу Ахмад.

 

"Когато например възникнал въпроса за поредната операция на бойците, Абу Ахмад, без дори да мигне, казвал на американците колко патрони ще бъдат необходими, колко бойци има в отряда и как трябва да бъде проведена координацията с тях. И американците му вярвали безусловно", пише изданието.
 
Стигнало се дори дотам, че бойците се шегували: "Искаш ли да си поговориш с Барак Обама - обади се на Абу Ахмад."
 
По думите на бившия агент-координатор, ЦРУ е плащало на бойците-терористи по 150 долара на месец. Освен парите те получавали стрелково оръжие и противотанкови ракети.
 
"Американците не са се скъпели нито за пари, нито патрони", пише Financial Times, цитирайки агента.
 
Пред изданието той разкрива още, че полевите командири си строили разкошни къщи в съседна Турция, возели се на скъпи коли и се хвалели един пред друг с най-новите модели мобилни телефони.
 
"Командният център се превърна постепенно в своего рода инструмент за корупция на "Свободната сирийска армия". И не защото съюзниците им даваха малко, напротив - получаваха прекалено много", пише изданието.
 
Става въпрос за разположеният в Турция Център за координация и помощ на разнородните отряди на въоръжената опозиция. Така наречените въстаници успявали да измъкнат от американците, англичаните, саудитите и турските власти милиони долари.
 
През 2015 година Пентагонът пуска програмата си за помощ, изхарчвайки за подготовка на бойците половин милиард долара. Парите са хвърлени на вятъра, защото те се предават без бой на ислямски радикалисти.
 
"Обществеността вече е осъзнала - просто няма такова понятие като умерена опозиция. В момента, в който оръжието попада в ръцете на "умерените", веднага се оказва прехвърлено на друго място. Днес това са "умерените", утре - радикалите от "ал-Нусра", твърди бившият сътрудник на ЦРУ Филип Джералди.


Това е снимката на Абу Ахмед, която изданието публикува
 
Абу Ахмед описва още как по време на тайни срещи с бойците американските и турските военни започвали да се разгорещяват и да спорят. Несъгласията между тях се появили, след като САЩ започнали да поддържат кюрдски отряди, което абсолютно не устройвало официалната Анкара.
 
Работещите в Турция западни дипломати признали пред журналистите от Financial Times: США в Сирии често не знаеха въобще на кого да заложат.
 
"Хората смятат, че американците не са въвлечени в сирийския конфликт, но това не е истина. Да кажем така, че те активно са участвали в операциите в Алепо, където ЦРУ пусна специална програма. Проблемът с американската политика в Сирия, уви, е много стар - много тактики и никаква стратегия, пълна неразбория", пише изданието.
 
При това последствията от всичките си грешки САЩ прехвърля на сирийските власти. Все едно те са виновни за страданията на мирните граждани. В разследването си британският журналист дава друг, интересен извод, обобщавайки интервюто си с Абу Ахмад.
 
"Всичко това показва каква е конкуренцията между отделните "болтчета" на американската бюрократична машина и по-важното - показва как разминаванията в разбиранията между САЩ и ключевите съюзници от НАТО и Турция постепенно са увеличили хаоса в Сирия.
 
Финалът на историята със сирийския агент на ЦРУ Абу Ахмад също е интересен. Американците го предават на турските власти. Когато той все пак успява да се измъкне от затвора и търси помощ от резидента на ЦРУ, му казват: "Извинявай, приятел, но си се объркал. Сега с въпросите на Сирия се занимава Държавния депарамент."
 
Превод и редакция БЛИЦ