Само преди няколко дни Alfa Romeo представи компактния кросоувър Milano, който се предлага и във версия на ток и така стана първият електрически модел на марката.

Автомобилът е изграден на френската платформа CMP и ще се сглобява в завода на Stellantis в Тихи (Полша), което обаче не се хареса на властите в Италия. Тяхната реакция предизвика скандал и кросоувърът спешно бе пре преименуван на Junior, пише "Сега".

Всичко тръгна от изявление на министърът на бизнеса и промишлеността на Италия Адолфо Урсо. Той обяви, че според италианското законодателство, автомобил, сглобен в Полша, не може да носи италианско име.

Цитираният от Урсо закон е от 2003 г., като целта е италианизираните имена да не подвеждат потребителите, че стоката е местно производство.

Съюзът за защита на потребителите (Udicon) подкрепи позицията на министъра. Президентът на съюза - Мартина Донини, заяви, че Alfa Romeo и Milanо са символи на италианския стил и дизайн, но маркетингът трябва да е прозрачен.

Според нея е очевидно, че пазарните перспективи за автомобил с името Stellantis Tychy са много по-скромни от тези на Alfa Romeo Milano.

Главният изпълнителен директор на концерна Stellantis - Карлос Тавареш, опита да обясни, че решението кросоувърът да се произвежда в Полша е предизвикано единствено от икономически причини.

Сглобен в Италия електромобилът би струвал с 30% повече – 40 000 вместо 30 000 евро.

Въпреки това Тавареш реши да не спори с властите и обяви промяна на името - на Alfa Romeo Junior.

Новото име всъщност е тясно свързано с историята на марката. Оригиналният Alfa Romeo GT 1300 Junior дебютира през 1966 г. и е насочен към младежката аудитория, благодарение на комбинацията от достъпна цена и игрив характер.

За 10 години са продадени почти 92 000 бройки, което прави Junior един от най-успешните модели за онова време.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук