Силни успокоителни и антидепресантни терапии, бяха установени от  екип на омбудсмана на Северна Македония при посещение в Поправителния дом в Тетово, пише "Вечер". 

То установи, че на деца от защитените отделения са давани, според откритите от тях записи, от 5 до 20 милиграма силни успокоителни. Държавната здравна инспекция - Охрид установи, че терапията им е била предписана въз основа на специализирани доклади и прегледи от психиатри, наети в МБАЛ Охрид.

Претърсването в дома на WP „Тетово“, както каза заместник омбудсманът Васка Байрамовска-Мустафа е извършено през юли, за да се види дали нещо е коригирано от ситуацията, която са открили по време на одита за 2016 г. И тогава омбудсманът откри, че децата, младежите и възпитаниците, които, след като са издържали години на възпитателно възпитание, са станали пълнолетни, получават по 20 милиграма диазепам дневно.

Байрамовска - Мустафа припомня, че и преди три години, когато екипът на омбудсмана откри сънливи и замаяни деца под въздействието на диазепама в Тетово, отговорът на инспекционните органи бил същият: "Диазепамът се предписва от експерт."

Превод: БЛИЦ