Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр обяви началото на разследване срещу "високопоставен военен". Медиите вече назоваха имената на няколко генерали, пише украинският Фокус.

Службата за сигурност на Украйна разследва изтичане на важна военна информация, станало по време на интервю с високопоставен украински военен. Това написа на страницата си във Фейсбук заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

„Наскоро СБУ установи, че интервю с високопоставен военен за известно издание съдържа информация, която по отделни показатели разкрива информация за съдържанието на стратегическите (оперативни) планове за използване на Въоръжените сили на Украйна. , въпроси на подготовката, организацията на бойните действия“, коментира тя.

Маляр уточни, че този факт се разследва по установения от закона ред.

Според заместник-министъра разкриването на подобна информация осуетява плановете на Въоръжените сили на Украйна, тъй като врагът може да коригира плановете си и да използва получените данни срещу Украйна.

Няколко публикации публикуваха имената на онези, които СБУ вероятно ще разследва, като се позоваха на свои източници от правоохранителните органи.

Първа версия: Марченко

Както пише Бабель, става дума за генерал Дмитрий Марченко, който даде интервю за РБК-Украйна. Разговорът с военните е публикуван на сайта на агенцията вчера, 10 август.

Сайтът delo.ua също така намеква, че Маляр говори за генерал Марченко, който по-специално каза пред репортери, че разрушаването на Кримския мост е необходима мярка, за да се лиши Русия от възможността да осигури резерви и да подсили войските си от територията на страната агресор.

Втора версия: Кривонос

Изданието "Страна", позовавайки се на свои източници, на свой ред подчертава, че се води разследване срещу генерал Сергей Кривонос, първи заместник-командващ Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна.

Миналата седмица военният даде интервю за радио NV, което Анна Маляр разкритикува в социалните мрежи.

"Един уважаван журналист и не по-малко уважаван бивш високопоставен военен говорят в ефир как да заблудят врага с информация. И дават конкретни примери за реални твърдения", коментира тя.

Маляр добави, че това е "пример за пряко увреждане на работата на Въоръжените сили на Украйна".

СБУ задържа военен експерт, работил за специалните служби на Руската федерация. Жител на Киев, по указание на кураторите, събирал разузнавателна информация за закупуване и доставка на чуждестранно оръжие за Украйна.

 

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук