Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чурккин размаха пръст на своята американска колежка Саманта Пауър в отговор на това, че на заседание на Съвета за сигурност на ООН втората се опита да обвини Сирия и Русия за извършваните в Алепо престъпления, пише ТАСС. В хода на реч Пауър каза, че ситуацията в Алепо „ще застане рамо до рамо” със събитията на световната история, които „определят съвременното разбиране на злото”, а също ще останат като петно върху съвестта на обществото.
Тя даде и примери за въпросните „петна”: газовата атака срещу иракските кюрди през 1988 година, геноцида в Руанда през 1994 година и клането в Сребреница през 1993 година.
 

„Режимът на Асад, Русия и Иран, вашите войски и марионетки извършват тези престъпления. Вашите бомби, снаряди и въздушни удари позволиха на въоръжените отряди в Алепо да обкръжат хиляди мирни жители и са сложили на врата им примка. Трябва да ви е срам”, каза Пауър.
 
Руският дипломат отговори, че той не би искал да напомня на „западната тройка” за ролята ѝ във възникването на „Ислямска държава” в резултат на нахлуването в Ирак през 2003 година и „сирийската криза”.
 
„Особено странно изглеждаше изявлението на представителя на Щатите, която построи изказването си, сякаш е майка Тереза. Спомнете си коя страна вие представлявате. Спомнете си списъка с намесите на вашата страна, а след това започнете да разсъждавате от позицията на моралното или някакво друго превъзходство”, възмути се Чуркин.  
 
Посланикът на Сирия Башар Джаафари също рязко реагира на думите на Пауър, цитирайки Лев Толстой, който призовава първо да се видим себе си, а след това да съдим другите.   

Превод и редакция: БЛИЦ