Иран, където се случи катастрофата с Boeing-737 със 170 загинали, отказва да даде на Украйна черните кутии на самолета. Това заяви ръководителят на организацията за гражданска авиация Али Абеджаде, съобщава Mehr.

Техеран все още не е решил в коя държава ще бъдат изпратени черните кутии за декриптиране и анализ на данните.

Украинският премиер Алексей Гончарук днес по време на брифинг обясни защо използването на въздушното пространство на Украйна не е спряно поради събитията в Иран.

„Тези събития, за които говорите, се развиха вчера, през нощта, днес. Тоест това е въпрос на часове. От вчера за днес няма предпоставки да се смята, че това е съвпадение или тези събития ще се случат“, каза Гончарук.

Според него обаче, ако по време на разследването стане ясно, че е имало предпоставки за закриване на полетите, тогава ще бъдат взети подходящи кадрови решения. Същевременно бе обявено, че и главната прокуратура на Украйна е започнала разследване за причините за тежката катастрофа. 

Припомняме, че рано тази сутрин самолет на МАУ се разби в Иран, загинаха пътниците и екипажът. Самолетът, който изпълнява полета PS752 по маршрута Техеран-Киев, излетя от летището в Техеран в 06.10 местно време и изчезна от радарите няколко минути след излитането.

На борда на Boeing 737 са били 11 граждани на Украйна, включително девет членове на екипажа, както и 82 ирански граждани, 63 канадски граждани, 10 граждани на Швеция, четирима граждани на Афганистан, трима германски граждани и трима британски граждани.

Превод: БЛИЦ