Китайските власти бяха обвинени, че са оставили хората да гладуват и умират, след като се появиха шокиращи видеоклипове как полицията барикадира семейства в домовете им, за да спрат разпространението на коронавируса.

Кадри, изпратени до Metro.co.uk, показват маскирани мъже, които приковават огромни метални прътове над вратите и прозорците на хора, за които се смята, че е възможно да са заразени със смъртоносната болест.


В един клип се чува как жена крещи и се моли, докато униформени служители я заключват в дома й. Табела пред нейната запечатана от врата врата гласи: „Това семейство се върна от Ухан. Стойте далеч, да няма контакт “.

Смята се, че видеото е правено в Нантон, в провинция Джиангсу, но законите за цензурата затрудняват проследяването му. Китайски активист за правата на човека заяви, че е гледал видеоклипове от този характер на поне четири различни места в цялата страна. Той каза, че централните правителства се разпореждат за блокиране, за да прикрият критиките, че са твърде бавни, за да действат срещу коронавирусната криза.


Той заяви: „Хората се чувстват отчаяни и ядосани. Китайското правителство е по-фокусирано върху цензурата, отколкото към общественото благосъстояние, защото те знаят, че тяхната достоверност е оспорвана".

Коронавирусът е убил почти 300 души и се е разпространил в над 17 държави, откакто се появи в Ухан през декември 2019 г. Градът и около 20 други съседни държави в провинция Хубей са в режим на заключване повече от седмица, изолирайки около 50 милиона души, за да се спре разпространението на инфекцията.Изображенията показват, че обикновено оживените улици сега са напълно пусти, като хората могат да напускат само домовете си, за да си купят храна и маски за лице. Но на някои им се отказва дори това основно право, ако се смята, че са били поразени с вируса.

Базиран в Индия активист за правата на човека, който иска да бъде известен само под името Тарун, заяви, че хората са започнали да копаят пътища, водещи към Ухан и Хубей. Той обвини правителството, че оставя хората да „гладуват и умират“, и оприличава блокировките със „студенокръвно убийство“.

Превод: БЛИЦ