България е обвинена в застрелването на сирийски бежанец. Това се случи след като изтече видеоклип, на който се вижда как се стреля по 19-годишен сириец на границата на страната с Турция, пише Sky news.

Това са първите кадри, на които се вижда как търсещ убежище е обстрелван с бойни патрони на граница на ЕС.

Това е съвместно разследване на Sky News, Lighthouse Reports, The Times, Le Monde, ARD Studio Wien, Domani и RFE/RL Bulgaria.

На кадри, заснети на 3 октомври в близост до оградата на българо-турската граница, се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката и се забива в гърдите му.

Той твърди, че е бил прострелян от българските гранични служители, след като са заловили групата му да влиза нелегално в страната и са я изтласкали обратно към Турция.

"Появи се зелен автомобил с двама български служители в него. Той дойде близо до нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят направо пред нас на земята", разказва бежанецът.

"Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е недопустимо. "Защо направихте това?", попитахме ние. След тези думи ме удариха, и ме простреляха", твърди той.

"Начинът, по който стреляха по мен, беше директен и имаше за цел да ме убие", добавя той. 

Ел Рустум върди, че е избухнал спор, след като граничните служители претърсили жените в групата по „сексуален“ начин.

На кадри от мобилен телефон се вижда как групата търсещи убежище хвърля камъни по граничната ограда от турска страна и псува.

След това напрежението нараства и внезапно в гората отеква силен трясък.

Не се вижда ясно кой е стрелецът, но се знае, че освен бежанците, на място са били и българските гранични сили. Като част от разследването, кадрите са изпратени за анализ на Стивън Бек, който е аудио криминалист.

Той анализира вълновата форма и призрака на файла и установи, че те съответстват на изстрел от дуло на малко огнестрелно оръжие, изстреляно по посока на записващия човек.

На видеото снимащият е с лице към българската граница. Кадри, предоставени от българското вътрешно министерство, показват щети, които според тях са нанесени от хвърлените от бежанците камъни.

Според съобщението от камък е пострадал граничен полицай от ГПУ Средец.

Българското правителство отрича обвиненията, и заявява, че спазва международните и вътрешните закони, и добавя, че агресията срещу гранични служители се увеличава.

"Българските сили за сигурност, с помощта на Frontex, са на предна линия всеки ден, за да защитават всички европейски граждани", заявиха от вътрешното министерство.

Но обвиненията са обезпокоителни - заплахи, насилие и сплашване, които рутинно се прилагат на границата на Европа.

Екип на британската медия пропътува целия път до мястото, на което е бил разстрелян Ел Рустум. Целта на пътуването им е била да намерят хора, преминаващи към България.

Не след дълго видели признаци на търсещи убежище в движение.

"Намерихме парчета земя, осеяни с бутилки, енергийни напитки, дрехи и някои сирийски закуски, импровизирани места за почивка преди дългото пътуване през гъстите гори пред нас. Попаднахме на ужасена група сирийци, които ни казаха, че се надяват на ново бъдеще в Европа, докато бягат от войната у дома", разказват от екипа на Sky News.

След като спечелили доверието им, те разказали своите истории.

15-годишен показал белези отстрани и по главата си, които според него е получил от побой от българските власти при неуспешно преминаване. Това бил осмият му опит. 

"Веднъж прекрачихме оградата и българската полиция ни арестува и започна да ни удря. Пуснаха ни кучета и след това ни върнаха голи, само по шорти“, разказал той. 

Той твърди, че е видял някой, прострелян в крака от българските власти преди две седмици, след като се е опитал да избяга. Други в групата разказали за системно насилие.

"Настаниха ни в една колиба и ни съблякоха. След това ни оставиха с куче. Това е по-добре от смъртта. Това е по-добре от смъртта“, разказва мъж на име Кенан. 

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук