Вашингтон елиминира генерал Касем Сюлеймани за да „спре, а не да започне война“ с Техеран. Това изявление направи американският президент Доналд Тръмп.


Той също така увери, че американските власти не се стремят да унищожат "иранския режим", но призова Ислямска република да спре "агресията" в региона, съобщава Sky News.

Според ръководителя на Белия дом иранският генерал планирал "незабавни и ужасни атаки срещу американски дипломати и военни ". Затова той бе унищожен от дрон близо до летището в Багдад.

„ Това, което САЩ направиха вчера, трябваше да бъде направено отдавна. Много животи биха били спасени “, каза Тръмп, говорейки с призив от резиденцията си Мар-а-Лаго. " Снощи предприехме действия за спиране на войната." Не предприехме никакви действия, за да започнем война . "

Президентът обяви също, че " ерата на терора " е приключила след убийството на Сюлеймани. Той добави, че за иранския генерал „ смъртта на невинни хора се е превърнала в болна страст “.

„ Не се опитваме да променим иранския режим. Но неговата агресия в региона, включително използването на марионетни сили за дестабилизиране на съседните страни, трябва да спре и тя трябва да спре в момента “, подчерта Тръмп.

„ Бъдещето е в ръцете на иранския народ, тези, които се стремят към мирно съвместно съществуване и сътрудничество, а не в ръцете на терористични военачалници, които ограбват страната им за финансиране на клането в чужбина“, заяви ръководителят на Белия дом. „ Светът става по-безопасен без тези чудовища.“ 

"Америка винаги ще преследва интересите на добрите хора, велики хора, велики души, стремейки се към мир, хармония и приятелство с всички народи по света
 ."   

Представителите на Техеран заплашиха да отмъстят брутално на Вашингтон за убийството на видния генерал. Според президента на републиката Хасан Рухани, „ благодарение на мъченическата смърт на Сюлеймани, Иран ще се противопостави по-решително на американската експанзия и ще защити ислямските ценности “. 

Според Пентагона през последните няколко месеца Сюлеймани застава зад атаките срещу коалиционни бази в Ирак. Генералът е обвинен и в разрешаване на неотдавнашна атака срещу американското посолство в Багдад. 

62-годишният Сюлеймани беше вторият най-влиятелен човек в Иран след върховния лидер. Той наблюдава работата на клона на Ислямския революционен гвардейски корпус - специалните сили на Кудс и допринася за растежа на иранското военно влияние в Близкия изток, обяснява каналът. 

Няколко часа преди речта на Тръмп САЩ изпратиха още 3500 войници в региона. Освен това по-рано посолството на страната в Багдад призова американски гражданите незабавно да напуснат Ирак, припомня Sky News.