Властите в Колорадо потвърдиха смъртта на 34-годишен местен жител четири дни, след като той беше ухапан от един от двата си домашни гущепа, които са "чудовища" от вида Гила.

Създанията са отровни влечуги, произхождащи от югозападните щати. Техните ухапвания обикновено не са фатални за хората.

Но експерт каза, че жертвата може да е получила алергична реакция. Смята се, че последната смърт на човек от такова ухапване е през 1930 г.

Този инцидент рядък, че „дори не e случай в медицински журнал“, каза д-р Ник Брандехоф, медицински токсиколог и експерт по влечуги, пред CBS News Colorado.

„По-голямата част от ухапванията причиняват локално подуване и кървене“, каза той. Д-р Брандехоф добави, че смъртта от миналата седмица "подчертава, че всички отровни животни трябва да бъдат уважавани".

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Съобщава се, че жертвата от окръг Джеферсън, която не е идентифицирана, е притежавала две от месоядните влечуги, пише BBC, цитирана ог glasnews.bg.

Гила чудовищата са най-големите гущери в страната и могат да растат до около 22 инча (56 см) дължина, според Смитсоновия институт. Наречени са на река Гила. Съществото, което ухапа мъжа в понеделник, 12 февруари, беше младо, с дължина около 12 инча.

Той беше откаран в болница и почина миналия петък. Службата на съдебния лекар в окръг Джеферсън е извършила аутопсия, но провежда допълнителни токсикологични изследвания, за да определи точната причина за смъртта.

Незаконно е да притежавате представители на вида в щата без лиценз. Мъжът е притежавал и тарантули, които не са незаконни за притежаване.

Криминален следовател от парковете и дивата природа в Колорадо каза пред CBS, че неговият екип е бил помолен да премахне двете чудовища Гила от дома.

Обитаващите пустинята гущери ще бъдат отведени в специално място за диви животни в друг щат, но животното, което ухапа мъжа, първо ще бъде транспортирано тази седмица до лаборатория в Университета на Северно Колорадо.

Там отровата му ще бъде извлечена и изследвана, за да научи повече защо ухапването му е довело до смъртта на собственика му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук