Сателитни снимки са показали, че Северна Корея разширява завода за обогатяване на уран в основния си ядрен комплекс в Йонбьон, предаде "Гардиън". Според експерти, това показва намерение да се ускори производството на бомба.

Това би увеличило капацитета на завода да произвежда силно обогатен уран с 25 процента. Снимките са от 1 и 14 септември тази година.

Оценките за това колко ядрени бойни глави Северна Корея може да добави всяка година варират между шест и 18.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в края на август призова Северна Корея да се откаже от разработването на ядрени оръжия.

Той изрази безпокойство заради публикувания доклад на Международната агенция за атомна енергия, в който се изказват опасения, че Пхенян се е върнал към разработването на ядрени оръжия. По тази причина Гутериш призова страната да се откаже от подобни дейности.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) подозира, че Ceвepнa Kopeя e възобновила работата на ядpения peaĸтop в Йонбьон, зa ĸoйтo ce cмятa, чe пpoизвeждa плyтoний зa ядpeни opъжия.

Смята се, че 5-мегаватовия реактор в Йонбьон е спрян през декември 2018 г. Евентуалното му задействане може да означава, че Пхенян продължава да работи по ядрената си програма в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Йонбьон е основният ядрен комплекс на Северна Корея. Той преустанови работа около срещите на лидера Ким Чен-ун с тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Пхенян предлагаше и окончателно затваряне на комплекса в замяна на отпадането на икономическите санкции срещу азиатската страна - сделка, която Ким Чен-ун и Тръмп обаче така и не постигнаха.

От 2006 г. Съветът за сигурност на ООН прие няколко резолюции, с които се санкционира Северна Корея в опит да се притисне страната да се освободи от ядрените оръжия. Същевременно САЩ налагат едностранни санкции, ограничаващи още повече икономически дейности, главно в отговор на кибератаки от Северна Корея.

Тези разкрития идват и на фона на скорошните тестове на ракети, извършени от КНДР.