Владимир Путин предупреди Южна Корея, че ще направи „голяма грешка“, ако предостави оръжие на Украйна във войната срещу Русия.

Това се случва след като Сеул заяви, че обмисля подобна възможност в отговор на новия пакт на Русия и Северна Корея за взаимопомощ в случай на „агресия“ срещу някоя от страните.

Страшен скандал при Ким: Изгониха Лавров и куп руски министри

Москва „ще вземе решения, които едва ли ще се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея“, ако Сеул реши да достави оръжие на Киев, заяви Путин пред репортери на 20 юни.

Руският лидер говори във Виетнам малко след пищното си посещение в Пхенян, по време на което подписа споразумение за стратегическо партньорство със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Путин също така предупреди, че Москва е готова да въоръжи Пхенян, ако САЩ и техните съюзници продължат да снабдяват Украйна с оръжие.

„Тези, които доставят тези оръжия, смятат, че не са във война с нас. Казах, включително и в Пхенян, че тогава си запазваме правото да доставяме оръжия и в други региони на света“, заяви руският държавен глава.

Пхенян разясни какво съдържа договорът между Русия и Северна Корея

По-рано Сеул осъди руско-севернокорейското споразумение като заплаха за националната си сигурност, а съветникът по националната сигурност заяви, че страната му планира да „преразгледа въпроса за оръжейната подкрепа за Украйна“.

След забележките на Путин президентската канцелария на Южна Корея днес заяви, че ще обмисли „различни варианти“ за доставка на оръжия за Украйна и че позицията ѝ „ще зависи от това как Русия ще подходи към този въпрос“.