Словенският министър на външните работи Карл Ерявец остро разкритикува поведението на своя австрийски колега Себастиян Курц, който поиска прекратяване на преговорите с Турция. Според него "Курц изпада в изолация с подобно поведение".
Аз не мога да разбера напълно причината, поради която Курц призовава за спиране на предприсъединителните преговори с Турция, каза Ерявец пред австрийското издание "Клайне цайтунг". "Ние сме убедени, че е необходимо да се водят преговори и да убедим нашите турски колеги", каза още словенският дипломат.

По повод заканата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще отвори границите за бежанци и че ще анулира споразумението с ЕС, Ерявец каза, че каквито и мерки да се прилагат от страна на ЕС по границите няма да може да се спре голямата бежанска вълна.

"За Европа Турция е прекалено голям регионален играч, който има голяма роля за стабилизирането на ситуацията в Сирия и Ирак, включително и в борбата срещу „Ислямска държава” и не може просто така да затворим вратата", каза още словенският министър на външните работи.