Подялбата на Косово по етническа линия, съгласно плана от шест точки, предложен от ООН, може да предизвика ефекта на доминото в региона и да интензифицира тенденциите за федерализация на Македония, оценяват македонски и чужди анализатори, пише македонският вестник “Време”.
Експертите са съгласни, че по принципа на скачените съдове Македония и Босна първи ще усетят последиците от решенията на косовските проблеми. Предложението на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Косово, което беше оформено чрез споразумение с Белград и на което Прищина се противопоставя, предвижда предефиниране на мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС. Съгласно плана бъдещата гражданска мисия на ЕС ще има неутрално отношение към независимостта на Косово, което според експертите разкрива пространство за функционално отцепване на районите, в които живеят косовските сърби. Прищина енергично се противопостави на този план, смятайки, че с него се посяга срещу суверенитета на Косово, тъй като се дават допълнително права на сърбите в сферата на полицията, съдебната система и митниците.
Това развитие на събитията в Косово ще има краткросрочно и дългосрочно отражение върху Македония, смятат анализаторите. В краткосрочен план е възможно дестабилизация, докато косоварите не разберат, че не могат да вървят сами срещу великите сили. В дългосрочен план пък подялбата на Косово ще означава още едно доказателства за безпринципността на международната общност и невъзможността да съществува мултиетнически политически модел в този район, пише изданието. “Въпросът е как Македония в тази ситуация ще може да просъществува в настоящия си облик, след като представлява изключение от балканското правило на хомогенни етнически цялости”, коментира професор Биляна Ванковска. Прогнозата й е песимистична. “Като се има предвид, че кохезионните сили вътре в Македония са съвсем слаби, че вместо мостове за свързване между македонската и албанската общност укрепва дезинтеграционният стремеж, може да се очаква влиянието на Косово да интензифицира вътрешните тенденции в Македония, които водят към предефиниране на системата в посока федерализация”, каза Внаковска. /БЛИЦ