Полицай, пазещ Капитолия по време на щурма на 6 януари, каза, че е бил изтезаван с ток. Той е бил електрошокиран множество пъти с тийзър. Други пък свидетелствата за жестоки побоища и контузии, пише bg-voice.com. 

„Крещях и се молех да спрат. Толкова бях зле, че не чувах собствения си глас, но те продължаваха“, разказва Майкул Фаноне по време на първото изслушване, проведено от назначената Комисия за разследване на нападението.

„Измъчваха ме, биха ме. Бях многократно електрошокиран, и то в главата. Спряха едва когато казах, че имам деца“, разказва Фаноне.

От изтезанията, той е получил сърдечен удар, сътресение и черепно-мозъчна травма.

„Това обаче е най-малкото. Това, което е по-болезнено, е да знам, че толкова много мои съграждани и колеги рискуваха живота си, а други хора се опитват да омаловажат това или направо да отрекат случилото се“, продължи Фаноне с ярост в гласа си.
„Чувствам се сякаш бях в ада. Бях там, за да ги защитя. А сега все едно ми казват, че адът не съществува, или всъщност не е бил чак толкова лош. Безразличието, проявено към моите колеги, е позорно“, каза още Фаноне.

Друг негов колега – сержант Акилино Гонел, също разказа за ужаса, през който е минал.
„Смятах, че ще умра в онзи ден. Служил съм в Ирак, но на 6 януари беше по-страшно.
„Можех да загубя живота си в този ден. И то не веднъж, а много пъти“, каза Гонел.

Председателят на Комисията го попита за думите на Доналд Тръмп, че бунтовниците са „прегръщали и целували“ полицията, на което Гонел каза, че това е просто абсурд.

„Моите колеги полицаи и аз получихме юмручни удари, бяхме ритани, блъскани, пръскани с лютив спрей и дори заслепявани с лазери“, каза сержант Аквилино Гонел, един от четиримата полицаи, призовани да свидетелстват. „Това, на което станахме свидетели в този ден, напомняше средновековна битка. Борихме се рамо до рамо, за всеки инч, да защитим Капитолия от нахлуването на разгневената тълпа, целящо да унищожи нашия демократичен процес“, допълни той.

„Физическото насилие, което преживяхме, бе ужасяващо и разрушително“, допълни полицейският служител, цитиран от Ройтерс.
Гонел едва сдържаше сълзите си, спомняйки си как семейството му е наблюдавало щурма по телевизията и си е мислело, че може да му се случи най-лошото.

Деветчленната разследваща комисия бе създадена, след като републиканците в Сената блокираха създаването на независима комисия за разследване на атаките. Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, назначи членовете на комисията. Неин председател е демократът Бени Томпсън. Във встъпителната си реч Томпсън обеща, че работата на комисията ще се „ръководи единствено от фактите“, и че в нея няма да имат място политиката и партийните пристрастия. Той показа също видеозапис на щурма, наричайки го „смразяващ“.

Повечето републиканци в камарата на представителите се противопоставиха на създаването на комисията, наричайки я политически мотивирана. Лиз Чейни, която е една от двамата републиканци в комисията и изявена критичка на Тръмп, защити необходимостта от работата на комисията и призова за подробно разследване.

„Трябва да узнаем какво се е случило тук в Капитолия. Трябва също да узнаем какво се е случвало всяка минута през онзи ден в Белия дом – всяко телефонно обаждане, всеки разговор, всяка среща преди, по време и след щурма“, каза Чейни и добави: „Ако от виновниците не се потърси отговорност и ако Конгресът не действа отговорно, това ще продължи да разяжда като тумор конституционния ни строй“.

БЛИЦ припомня, че у нас в новия парламент след бурни препирни и скандали бе създадена комисия, целяща да докаже, че миналото лято полицаи са упражнили насилие срещу протестиращи. 

Ръководеният от адв. Николай Хаджигенов от разформированото вече „Отровно трио“ орган ще проучва „всички факти и обстоятелства при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от полицаите, конкретно за демонстрациите в центъра на София на 10 юли и 2 септември, но и при други случаи“.

Комисията ще изиска подробна информация от съответните служби за сигурност, а за следващото заседание всеки един от членовете ще състави списък с предложения за хора, които да бъдат изслушвани.

Комисията ще се опита да издири и любителски записи от протестиращи граждани, направени с техните телефони, както и такива от охранителни камери на частни обекти в района на провеждане на протестите и протестните шествия. „Идеята е относително екзотична, но по този начин се води едно нормално разследване, не пречи да попитаме“, аргументира идеята Хаджигенов.  

Освен това пред депутатски трибунал ще бъдат извикани бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски. „Независимо че и двамата са депутати, те нямат имунитет срещу изслушвания“, закани се Хаджигенов. Засега обаче цари мълчание дали комисията ще изслуша, както в САЩ, полицаи, които станаха жертва на насилие от страна на протестиращите, а някои от тях пострадаха сериозно и се наложи да бъдат лекувани в болници.