Кончината на радиомагнат с български корени потопи в скръб цяла Канада. Преди дни от този свят си е отишъл Васил Еванов, президент на медийна империя и един от най-влиятелните хора в музикалната и телевизионна индустрия отвъд Океана. 

"Билборд" го нарича "иноватор" и "създател на модерното радио", уточнява dir.bg.

Бил, както наричат Васил в Канада, е издъхнал в съня си на 77 години миналия петък, но местната преса продължава да отделя специално място за материалите, посветени на постиженията му. 

Васил Уилям Еванов е роден в семейство на български имигранти през 1942 година. Родителите му не са били заможни, затова се бори дълго докато успява да се вмъкне в радиосредите.

След поредица затворени врати се появява човек, който го вкарва в играта: пионерът Джони Лобарди, който ръководи тогавашната мулти-култи станция Chin Radio. След само 18 месеца Еванов се доказва категорично и оглавява звеното за продажби. 

През 1984 г. Еванов успява да нагази в дълбоките води със собствена радиокомпания, която държи първо три радио честоти в Торонто. За 6 месеца Еванов успява да прибави към активите си общо 11 радиостанции в Канада.

Тридесет и шест години по-късно той остава едноличен собственик на 19 станции, а за него работят стотици хора. Прочува се като човек с невероятно чувство за хумор, с отдаденост в работата и пример за дисциплина и истинска страст към радиото.

Профилът на Еванов в уебсайта на неговата компания го разкрива като истински предприемач:

"В епоха, в която независимата собственост на радиото драстично е намаляла поради консолидирането на големи корпоративни мулти-верижни радио- и телевизионни оператори, той все още се отклонява от тенденцията. Едно е да управлявате радиостанции, друго е да постигнете изключително голям успех, особено на големите пазари, където конкуренцията е убийствена", пише в страницата му. 

В момента медийната империя "Еванов Комюникейшънс" управяла 19 радиостанции в страната. Сред многобройните постижения на Бил, които му отреждат място до най-влиятелните и славни медийни магнати в канадската музикална и телевизионна индустрия, е създаването на няколко първи по рода си радиоформата. Това са The Evanov CHR/dance формат, The Jewel"s light AC (излъчван в 8 радиостанции в цялата страна), първата в света радиостанция на ЛГБТ и Toronto`s Proud FM, която стартира през 2007.

В момента активите на компанията включват също радиостанции, които излъчват на над 40 езика. Сред тях са християнска, френска, кънтри станции и много други.

Еванов ще бъде наследен от сина си Пол, който е изпълнителен директор на компанията, и дъщеря му Кристина Еванов, директор на специалните проекти на компанията. Двамата ще продължат да развиват империята.

Дългогодишният приятел и колега на Бил - Тони Монако, написа няколко думи за Еванов:

"Той беше пионер, моден дизайнер и най-неуморно работещият човек в шоубизнеса! Това не беше работа oт 9 до 5 за Бил. Това беше неговото хранене и сън, радиото бе животът му! Той често беше първият човек, който идваше на работа и последният, който си тръгваше. Работеше и през почивните дни."

В изявление канадският лейбъл Roar Records похвали подкрепата на Еванов за канадските закони за съдържание на станциите (CanCon), които изискват да бъде отделен определен процент от плейлистите на канадски изпълнители.

„Бил постави нови артисти най-отпред на сцената! Толкова сме благодарни за неговата непоколебима подкрепа", пише в изявлението. 

Изпълнителният директор Скот Търнър също отдаде почит на Еванов в понеделник.

"Бил, подобно на много от нас, имаше бунтарски дух, който му даде тласък да създаде нещо, което никога досега не е правено. Завинаги благодарен съм ти, Бил. Смело и кураж!"

Опелото се е провело в Македоно-българската източноправославна църква "Св. Св. Кирил и Методий" в Торонто, а останките на канадския българин са положени в Mount Pleasant Cemetery & Crowation & Funeral Centers.