Най-мощната ракета, създавана някога, излетя от съоръжението на SpaceX в Тексас в събота 18 ноември, сред аплодисменти от десетки работници там.

SpaceX излъчваше изстрелването на живо, докато кадри по-рано показаха ракетата Starship на стартовата площадка.

"Зареждането с гориво започна“, написа Илон Мъск малко по-рано на в X, докато споделя публикация от акаунта на SpaceX, в която се посочва, че "всичко е готово за втория пълен полетен тест" на ракетата.

Основният модул продължи към Космоса, но около 10 минути след полета операторите съобщиха, че контролът на мисията е изгубил контакт.

Тази тестова мисия обаче беше неуспешна: SpaceX не постигна всички цели, които си постави, и както Starship, така и Super Heavy експлодираха над океана.

Този път обаче SpaceX постигна малък успех: около две минути и половина след полета, Starship задвижи двигателите си и успешно се откъсна, използвайки чисто нов метод, наречен "hot staging".

Струва си да се отбележи, че отне повече от шест месеца за втория опит за изстрелване на Starship, много повече, отколкото SpaceX очакваше.

SpaceX получи разрешение за второ изстрелване на революционната ракета Starship, след като първият опит се провали.
 

Компанията отговаря на всички изисквания за безопасност, опазване на околната среда, политика и финансова отговорност, се посочва в изявление на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA).

Разрешението показва, че FAA е доволна от модификациите, направени от SpaceX по ракетата и стартова площадка след провала на първото изстрелване.

Твърди се, че компанията е провела обширни тестове на т.нар. система за наводняване, която избутва водата нагоре при стартиране.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук