Онзи, който е купил апартамент в Милано преди една година, рискува да загуби 10% от стойността му, ако го продаде сега. В Рим може да се загуби и 11 на сто от цената на купеното миналата година жилище, а в Неапол - 14%.
Според италианската Агенция за територията през първата половина на 2008 са били продадени с 14 на сто по-малко апартаменти, отколкото през същия период на 2007. Особено пострадал в това отношение е Торино, където спадът е от 23%. В Неапол намалението е от 18%, твърди седмичникът „Панорама“.
В Милано спадът в продажбите е от 12,8%, а в Рим - от 13,2%.
Експертите коментират тенденцията в сферата на недвижимото имущество по два начина. От една страна са песимистите - те са най-вече сред агенциите за имоти и говорят за още по-сиви сценарии в бъдеще, водещи до спад в цените от 15-20%. От друга страна са анализаторите от изследователските институти Nomisma и Scenari Immobiliari, които прогнозират съживяване на пазара от институционалните инвеститори и от семействата.
Според коментаторите разликата между исканата и реално предложената цена за даден имот е от 15%. Експертите съветват заинтересованите от покупката на апартамент да предложат на агенцията или на продавача цена, която да е с 30% по-ниска от реалната за конкретния апартамент. Най-трудни за продаване в момента са големите апартаменти в крайните квартали. /Pronto Sofia