74-годишната Оксана, която се страхува да каже фамилното си име, разказва, че в петък е била евакуирана от Лисичанск от екип чуждестранни доброволци заедно с 86-годишния си съпруг. Тя каза, че в града все още има останали хора, сред които и малки деца, предава АП, цитирана от БТА.

Седнала в евакуационния влак, възрастната жена избухва в сълзи, защото „отивам някъде, но не зная къде“. „Сега съм просякиня, лишена от щастие. Трябва да моля за милостиня. По-добре ще е да ме убият“, казва Оксана. Тя е работила 36 години като счетоводителка и мисълта, че сега трябва да разчита на други хора й е непоносима.

"Да не дава Господ някой друг да преживее това. Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад", недоумява възрастната украинка.

Била е евакуирана в петък от украинския град Лисичанск, Луганска област, заедно с 86-годишния си съпруг с помощта на чуждестранни доброволци. Разказва, че интензивният обстрел през последната седмица не им е позволил да излизат дори за малко от бомбоубежищата в мазета.

Въпреки нападенията някои са се добрали до малкия град Покровск, на 130 км в южна посока и да се качат на влака.

DW: Руснаци са изнасилили и убили млада украинка в Буча ВИДЕО

В същото време, украински официални представители от региона съобщиха, че руски сили "щурмуват" град Северодонецк, където поради боевете са прекъснати електроснабдяването и телекомуникациите.

Градът, който е производствен център, се превърна в епицентър на руските стремежи за превземане на индустриалния украински регион Донбас.

Русия също така е засилила опитите си да превземе намиращия се наблизо град Лисичанск, където украински официални представители съобщиха за непрестанен обстрел. Двата града, които преди конфликта имаха общо население от около 200 000 души, са последните значителни части от Луганска област, които засега остават под украински контрол.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза, че вчера е имало боеве около автогарата в града. По негови думи хуманитарен център в града не може да работи, защото е твърде опасно и на жителите се налага да рискуват обстрел, за да се сдобият с вода от около половин дузина кладенци.

Областният управител Сергий Гайдай заяви, че руснаците са отстъпили "със загуби" около село Боброве, на около 20 километра югоизточно от Северодонецк. "Ситуацията в Лисичанск е тежка заради постоянния обстрел на окупаторите, има убити и ранени хора", написа той в "Телеграм" без да дава повече подробности.

Тази сутрин украинските въоръжени сили казаха, че руски сили се опитват да укрепят позициите си около Лиман – малък град, който е ключов железопътен център в Донецка област. Вчера Москва заяви, че е превзела Лиман, но властите в Киев не потвърдиха информацията. Украинската армия каза, че продължават да се водят тежки боеве около столицата на областта Донецк.

 

Източник: БТА